Tekst objavljen: 05.10.2012 13:43        


Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Diana Dragutinović ocenila je da je dinar u ovom trenutku potcenjen.

Dragutinović: Krugman greši, dinar je potcenjen

- Ne znam na osnovu kojih računica je američki ekonomista nobelovac Pol Krugman zaključio da je dinar precenjen, jer da je pogledao izveštaj NBS o inflaciji video bi upravo obrnuto - da je kurs u ovom trenutku verovatno potcenjen - rekla je ona.

Dragutinovićeva je precizirala da je kvartalnom izveštaju NBS o inflaciji postoji grafikon koji se zove "jaz deviznog kursa" i koji prikazuje trenutno odstupanje kursa od neke ravnotežne putanje, koji pokazuje da je kurs u ovom trenutku verovatno precenjen.

Viceguvernerka NBS je rekla da se potpuno slaže sa američkom nobelovcem Krugmanom da srpskoj privredi ne odgovara fiksni kurs.

- Jako je teško imati fiksni kurs u zemlji koja ima u veoma dugom roku veliki deficit platnog bilansa, što znači da zahteva uvek priliv kapitala - rekla je Dragutinovićeva.

Ekonomista Jurij Bajec je istakao da se slaže sa Krugmanom da je fleksibilan devizni kurs manje loše rešenje od fiksnog kursa ili uvođenja evra. 

- Držanje domaće valute omogućava vam da obezbedite moćan element ukupne ekonomske politike pomoći kojeg možete da prilagodjavate situaciju realnom stanju - rekao je Bajec, koji je prifesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
diana dragutinović nbs Narodna banka Srbije dinar evro paul krugman pol krugman

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana