Tekst objavljen: 09.11.2012 10:30        


Privrednici koji državi duguju za neplaćeni porez, dobiće još jednu šansu da se izvuku iz dužničkog ropstva. Naime, nacrt Zakona o otpisu kamata i mirovanju poreskog duga, koji je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio, sada je na javnoj raspravi.

Država dužnicima briše zaostale kamate

Po njegovom usvajanju, velika preduzeća “dobiće” godinu dana za mirovanje poreskog duga, dok će za male i srednje preduzetnike ovaj rok biti dve godine. Uslov da dobiju ovakvu povlasticu imaće oni obveznici koji redovno izmiruju svoje tekuće obaveze.

U MILIJARDAMA

Preduzetnici, prema podacima Poreske uprave, duguju za glavnicu 53,46, a na ime kamate skoro 87 milijardi dinara. Ukupan broj preduzetnika koji su u teškoj finansijskoj situaciji zbog neizmirenih poreskih obaveza je nešto više od 100.000, a blokiranih duže od 180 dana je oko 89.000. Najvećih 500 dužnika među firmama, za porez duguju 360 milijardi dinara.
Ovim zakonom se uređuju otpis kamate i mirovanje neplaćenih javnih prihoda koji su dospeli za naplatu najkasnije do kraja oktobra ove godine.

- Da bi uopšte razmišljali o ovoj povlastici, privrednici moraju na vreme platiti svoje obaveze za novembar i decembar - objašnjavaju u Ministarstvu finansija i privrede. - S obzirom na to da će se Zakon primenjivati od početka sledeće godine, važno je i da januarske poreski računi budu namireni.

Privrednici imaju dve opcije. Ukoliko imaju sredstva da odmah namire osnovni dug, celokupna kamata im se automatski otpisuje. Dužnici koji nemaju tu mogućnost, dug će namirivati mesečnim ratama, po isteku mirovanja, koje za velike privrednike traje jednu, a za male i srednje dve godine.

Za vreme mirovanja, dug se uvećava jedino indeksom inflacije. Kada Zakon stupi na snagu, svi postupci prinudne naplate se prekidaju.

Zakonom je predviđeno i da se dužnicima koji u toku mirovanja duga prestanu redovno da izmiruju svoje tekuće obaveze vraća kamata. I privrednik koji propusti da platu svoju ratu, može da očekuje automatsku blokadu svog računa zbog prinudne naplate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najveći poreski dužnici poreski dug porez privreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana