Tekst objavljen: 25.10.2012 11:18        


Postoji politička volja da se donese zakon koji bi omogućio da se na tržištu električne i toplotne energije pojave nezavisni proizvođači. Očekuje se da će oni navesti javna preduzeća, dosadašnje monopoliste, da se drugačije ponašaju - najavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

"Država je protiv monopola u energetici"

Mihajlovićeva je, pre razgovora sa Milošem Vučevićem, gradonačelnikom Novog Sada, objasnila kako će pitanje “ulaska” nezavisnih proizvođača biti rešeno zakonom, i podzakonskim aktima.

- Do sada smo imali tihi otpor kod javnih preduzeća, a takođe i duge birokratske procedure, koje su odvraćale investitore od ulaganja u ovu oblast - rekla je Mihajlovićeva.

On kaže da će se "stvari, međutim, promeniti, pošto ovih dana planiramo da investitorima, diplomatama i medijima predstavimo plan prioritetnih investicija u energetiku i zaštitu životne sredine".

Zbog nedostatka konkretnog plana, prema rečima ministarke, potrošeno je puno vremena i puno energije. - Kada predstavimo plan, možemo da očekujemo energičniji pristup ovom pitanju - kaže Mihajlovićeva.

- Naravno, glavni cilj plana biće da se sagrade postrojenja koja mogu da zadovolje potrebe Srbije za energijom. Sigurni smo da ćemo pronaći zainteresovane investitore za dosta prioritetnih projekata, i da ćemo već početkom sledeće godine, potpisati ugovore o početku njihove realizacije - kaže ona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
struja energetika Zorana Mihajlović monopoli

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana