Tekst objavljen: 07.11.2012 7:33        


Država će do kraja godine raspisati tender za prodaju svog udela u Privrednoj banci Beograd, a postoji mogućnost da će se to desiti i sa Srpskom bankom, saznaje Blic.

Država prodaje i Srpsku i Privrednu banku

U Vladi očekuju da će se na tender za prodaju državnog udela u Privrednoj banci Beograd javiti neka od banaka sa domaćeg tržišta, koja nije velika, nije zadovoljna svojim tržišnim učešćem i želi da poslovanje proširi na Beograd.

U Narodnoj banci Srbije kažu da da se nijedna od banaka koje pominje „Arabijan biznis“ nije obraćala NBS za dobijanje dozvole za rad u našoj zemlji ili za dobijanje saglasnosti za kupovinu akcija neke banke. Ranije je bilo najava da će Gasprom banka početi da radi ove godine, a da će njeni glavni poslovi biti vezani za izgradnju gasovoda Južni tok.
Ipak, neizvesno je da li bi bilo prodato celokupno vlasništvo države u PBB, koje iznosi 64,79 odsto, ili deo, ili bi bila sprovedena kombinacija dokapitalizacije i prodaje banke.

- Banka na berzi trenutno vredi 4,2 miliona evra, i to nakon što je vrednost akcije porasla 70 odsto u poslednjih petnaestak dana. S obzirom na to da država ima skoro 65 odsto akcija, njen udeo trenutno vredi 2,7 miliona evra - kaže Nenad Gujaničić, glavni broker „Sinteza invest grupe“.

Srpska banka knjiži dobitak, zato država neće ni žuriti s njenom prodajom. Za udeo u ovoj banci već se vode razgovori sa predstavnicima Gasprom banke, VTB banke, ali i jedne banke iz Abu Dabija, navodi „Arabijan biznisa“, ekonomski nedeljnik sa Bliskog istoka, u tekstu koji se bavi nedavnim posetama srpskih političara arapskim zemljama.

Akcijama Srpske banke slabo se trguje, jer država i povezana lica imaju preko 99 odsto akcija. Njihova trenutna cena je 9.010 dinara po akciji, odnosno banka na berzi vredi 23,9 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Privredna banka Beograd PBB Srpska banka državne banke prodaja banke banke bankarsko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana