Tekst objavljen: 07.11.2012 7:33        


Država će do kraja godine raspisati tender za prodaju svog udela u Privrednoj banci Beograd, a postoji mogućnost da će se to desiti i sa Srpskom bankom, saznaje Blic.

Država prodaje i Srpsku i Privrednu banku

U Vladi očekuju da će se na tender za prodaju državnog udela u Privrednoj banci Beograd javiti neka od banaka sa domaćeg tržišta, koja nije velika, nije zadovoljna svojim tržišnim učešćem i želi da poslovanje proširi na Beograd.

U Narodnoj banci Srbije kažu da da se nijedna od banaka koje pominje „Arabijan biznis“ nije obraćala NBS za dobijanje dozvole za rad u našoj zemlji ili za dobijanje saglasnosti za kupovinu akcija neke banke. Ranije je bilo najava da će Gasprom banka početi da radi ove godine, a da će njeni glavni poslovi biti vezani za izgradnju gasovoda Južni tok.
Ipak, neizvesno je da li bi bilo prodato celokupno vlasništvo države u PBB, koje iznosi 64,79 odsto, ili deo, ili bi bila sprovedena kombinacija dokapitalizacije i prodaje banke.

- Banka na berzi trenutno vredi 4,2 miliona evra, i to nakon što je vrednost akcije porasla 70 odsto u poslednjih petnaestak dana. S obzirom na to da država ima skoro 65 odsto akcija, njen udeo trenutno vredi 2,7 miliona evra - kaže Nenad Gujaničić, glavni broker „Sinteza invest grupe“.

Srpska banka knjiži dobitak, zato država neće ni žuriti s njenom prodajom. Za udeo u ovoj banci već se vode razgovori sa predstavnicima Gasprom banke, VTB banke, ali i jedne banke iz Abu Dabija, navodi „Arabijan biznisa“, ekonomski nedeljnik sa Bliskog istoka, u tekstu koji se bavi nedavnim posetama srpskih političara arapskim zemljama.

Akcijama Srpske banke slabo se trguje, jer država i povezana lica imaju preko 99 odsto akcija. Njihova trenutna cena je 9.010 dinara po akciji, odnosno banka na berzi vredi 23,9 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Privredna banka Beograd PBB Srpska banka državne banke prodaja banke banke bankarsko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana