Tekst objavljen: 12.12.2012 9:46        


Damping cene više neće prolaziti na tenderima za izgradnju deonica na najvažnijim putnim pravcima, jer to državu i te kako skupo košta. Praksa je pokazala da pojedini izvođači kroz odštetne zahteve ili anekse traže i duplo više od ugovorenog iznosa - otkriva Dmitar Đurović, novi direktor Koridora Srbije.

Država rešila da stane na put "damping-putarima"

- Primera radi austrijska Alpina je ozbiljna kompanija i za 45 dana koliko sam direktor, imali smo nekoliko sastanaka na kojima su izrazili spremnost da sve projekte koje imaju u Srbiji i završe - kaže Đurović.

LOŠ UGOVOR?

Novi direktor Koridora Srbije kaže da je ugovor sa azerbejdžanskim Azvirtom za radove na deonici od Ljiga do Preljine nepovoljan za Srbiju.
- Ali, činjenica je da je Alpina na lotu 1 gde je procenjena vrednost radova bila 33,3 miliona evra pobedila sa ponudom od 17,3 miliona. Podneli su onda odštetni zahtev na 27 miliona i time dolazimo do cifre od 44 miliona. To znači da najniža cena na tenderu nije i najpovoljnija za državu.

Od penala, tvrdi Đurović, ubuduće neće biti amnestirani ni država ni izvođači. I ne samo to, putari će gubiti poslove ako svojom krivicom probijaju rokove ili ne izvode radove kvalitetno... Novi direktor naložio je vanredne kontrole na trasama pa se proverava kvalitet izvedenih radova, ugrađenih materijala...

Koridor 10, navodi Đurović, biće kompletiran do kraja 2015. ili najkasnije početkom 2016. godine. Do tada će se završiti i najteža deonica kroz Grdeličku klisuru gde radovi počinju na proleće.

Do kraja ove godine u saobraćaj će biti pušteno osam kilometara na deonici od Donjeg Neradovca do Srpske kuće. Za sve poslove, koje su ugovorili, Koridori Srbije u ovom trenutku izvođačima ne duguju ni dinar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investicije infrastruktura saobraćaj koridori koridor 11 koridor 10 izgradnja autoputa autoput

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana