Tekst objavljen: 26.09.2012 9:33        


Za sedam agencija koje su na spisku za ukidanje u rebalansu budžeta planirano 10,6 milijardi dinara. Čak i kada poslanici budu ukinuli svega sedam državnih agencija, koliko je predviđeno paketom zakona koji se trenutno nalazi u parlamentu, poreski obveznici će nastaviti da finansiraju njihov rad.

Država ukida agencije, ali ne i njihove budžete

Rebalansom budžeta, predviđeno je više od 10,76 milijardi dinara za njihovo funkcionisanje. Pri tom, neke od agencija koje su na spisku za ukidanje dobijaće sredstva iz dva izvora.

Od gromoglasno najavljene seče agencija na kraju je knjiga spala na svega sedam slova, ali su državni zvaničnici obećali da nema otpuštanja sve dok kriza traje. Praktično, zaposlenima će biti svejedno da li se institucija u kojoj rade zove, na primer Ministarstvo finansija ili agencija.
Tako će Fond za zaštitu životne sredine i Agencija za hemikalije dobijati pare i sa razdela Ministarstva energetike i sa razdela Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

Na spisku za odstrel su Nacionalna turistička razvojna agencija, Uprava za igre na sreću, Devizni inspektorat, Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja, Fond za zaštitu životne sredine, Agencija za energetsku efikasnost i Agencija za hemikalije.

Moguće je da ova lista bude i kraća, jer postoje pritisci da neke od pomenutih institucija ostanu u životu. Kako može da se čuje, reč je o Agenciji za zaštitu od jonizujućih zračenja čije se pripajanje Nuklearnim objektima Srbije još preispituje.

Ipak, rebalansom budžeta su prvobitno planirana sredstva smanjena čak tri puta. Međutim, izmenjen i dopunjen budžet ostavlja mogućnost i da se Agenciji za zaštitu od jonizujućih zračenja odobri dodatni novac za finansiranje. Jer, kako piše u rebalansu, „korišćenje sredstava odrediće se posebnim aktom vlade”.

Najviše novca rebalansom predviđeno je za Fond za zaštitu životne sredine (čak 10 milijardi dinara) oko čijeg ukidanja se ovih dana povela polemika u javnosti. Na spisku za ukidanje je i Nacionalna turistička razvojna agencija, za čije dalje finansiranje u rebalansu nismo pronašli sredstva.

Agencija za energetsku efikasnost dobila je za oko milion dinara manje u odnosu na prvobitni budžet, dok je Agencija za hemikalije uskraćena za oko 25 miliona dinara u odnosu na prvi budžetski plan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
agencije administracija birokratija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana