Tekst objavljen: 02.11.2012 9:15        


U poslednje dve godine država je na ime naknada za igre na sreću i Državne lutrije Srbije zaradila skoro 9,5 milijardi dinara, potvrđeno je u Poreskoj upravi, u čijem je sastavu sada Uprava za igre na sreću.

Država uzima milijarde od igara na sreću

Prošlogodišnja dobit bila je za dva i po odsto veća nego u 2010, bez obzira na to što su prihodi Državne lutrije drastično pali, a smanjena je i dobit od organizovanja nagradnih igara. Tako je lane ukupno prikupljeno preko 4,7, a godinu pre toga 4,6 milijardi dinara.

I iz Evropskog foruma regulatora igara na sreću upozoravaju da je veliki broj ovih objekata ilegalan, pa država godišnje gubi 30-50 miliona evra.Po nekim procenama, čak 30-40 odsto slot-mašina, elektronskih ruleta i poker aparata radi ”na crno”. Vlasnici kladionica i kockarnica obično, pored legalnih, postavljaju i jedan broj neprijavljenih aparata, zbog čega je ovog proleća uhapšeno više ljudi. Samo kod jednog vlasnika nađeno je 200.000 evra bez pokrića, a na računima je blokirano 40 miliona dinara.
Kako kažu u Udruženju priređivača igara na sreću (UPIS), dobit od organizovanja nagradnih igara je opala jer po novom zakonu, privredni subjekti mogu maksimalno da organizuju samo dve igre godišnje.

Što se tiče Lutrije, upozorenja da će manje novca otići u državnu kasu već su se čula u više navrata, kada je UPIS upozoravao da Državna lutrija posluje netransparentno i da nema potreban nivo javnih nabavki i tendera.

Kako kažu u Poreskoj upravi, 40 odsto prikupljenog novca od klađenja i kockanja ide na finansiranje Crvenog krsta, organizacije osoba sa invaliditetom i drugih udruženja, lica u stanju socijalne potrebe, ustanova socijalne zaštite, sporta i omladine, lokalne samouprave i lečenja retkih bolesti.

Zakon predviđa da se za finansiranje svake od ovih namena raspodeljuje po 19 odsto, a načine i kriterijume za raspodelu utvrđuju ministarstva za poslove socijalne zaštite, sporta i omladine, lokalne samouprave i zdravlja. Na lečenje retkih bolesti ide pet odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poreska uprava kladionice klađenje igre na sreću nagradne igre

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana