Tekst objavljen: 23.10.2012 16:10        


Za sprovođenje zakona o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije biće potrebno 250 miliona evra, procenila je Agencija za osiguranje depozita.

Država za preuzimanje banaka sprema 250 mil. evra

Predlogom tog zakona uređuju se uslovi i postupak preuzimanja celokupne ili dela imovine i obaveza banaka u kojima Republika Srbija ima direktno ili indirektno učešće, uključujući i banke za posebne namene i banke pod administrativnim upravljanjem.

Primena tog zakona omogućiće da se Nova Agrobanka pripoji Poštanskoj štedionici već od naredne nedelje, kako je najavila Vlada Srbije. Država je osnovala Novu Agrobanku u maju 2012. godine, pošto je Narodna banka Srbije oduzela dozvolu za rad Agrobanci zbog gubitaka od 300 miliona evra.
Preuzimanje banaka je predviđeno u slučajevima kad njihovo dalje problematično poslovanje predstavlja pretnju za stabilnost finansijskog sistema zemlje, obrazložila je Vlada Srbije.

Za preuzimanje određene banke neophodno je pozitivno mišljenje Narodne banke Srbije, a ugovor o preuzimanju potpisuju Agencija za osiguranje depozita i banka peuzimaoc kojoj Agencija može pružiti bespovratnu finansijsku podršku.

Republika Srbija će, ako se za to ukaže potreba, Agenciji nadoknaditi taj novac, piše u Predlogu zakona.

U obrazloženju predloženih rešenja navedeno je da se preuzimanje obavlja bez pristanka akcionara, deponenata i drugih poverilaca, odnosno dužnika banaka koje učestvuju u preuzimanju. Izuzetak je u slučaju kad država nema kontrolno učešće u banci preuzimaocu i tada o preuzimanju odlučuje Skupština banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dusica 23.10.2012 19:49

    Stizu nove Jezde i Dafine!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
preuzimanje banaka banke nova agrobanka agrobanka afera agrobanka banka poštanska štedionica bankarsko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana