Tekst objavljen: 17.09.2012 8:33        


Suvereni dug Nemačke je u 2011. godini premašio dve hiljade milijardi evra (2,58 biliona dolara), uprkos dodatnim prihodima koji su bili rezultat jakog ekonomskog rasta, pokazali su podaci nemačkog Federalnog statističkog biroa (Destatis).

Državni dug Nemačke premašio dva biliona evra

Prema tim novim podacima, državni dug je na kraju 2011. iznosio tačno 2 biliona i 25,4 milijardi evra, što je 0,7 odsto više nego prethodne godine. Raspodeljeno na više od 80 miliona stanovnika Nemačke, to iznosi po 24.771 evro po svakom građaninu te zemlje.

Daleko najveću zaduženost, od 1,28 biliona evra, imala je federalna vlada Nemačke, mada je uspela da smanji svoj dug za 0,6 odsto u odnosu na 2010. Regionalne vlade, kao i lokalne opštine, povećale su, međutim, svoju zaduženost za 2,5, odnosno 4,9 odsto.

Nemačka prošle godine nije uspela da izbegne porast svog suverenog duga, uprkos jakom ekonomskom rastu od tri odsto koji je ulio milijarde evra dodatnog prihoda u državnu kasu.

Prema sadašnjem budžetskom planu, vladin cilj je da smanji nivo pozajmljivanja sa 32,1 milijarde evra u ovoj godini, na 18,8 milijardi evra u 2013. Time bi Berlin mogao da nastavi da uživa izuzetno niske troškove zaduživanja koji sada iznose oko dva odsto, s obzirom da investitori smatraju Nemačku sigurnim utočištem u sadašnjoj dužničkoj krizi u evrozoni.

Svetski ekonomski institut u Kilu, međutim, očekuje da ukupan nacionalni dug Nemačke u 2012. poraste iznad 2,2 biliona evra. Ta cifra znači da bi odnos duga prema bruto domaćem proizvodu Nemačke mogao da poraste na 83 odsto, što je znatno iznad zvaničnog limita u Evropske unije od 60 odsto koji je utvrđen Lisabonskim sporazumom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka javni dug ekonomska kriza kriza u Evropi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana