Tekst objavljen: 19.05.2013 10:28        


Ukoliko država stvarno hoće da nam pomogne, ključno je da nam omogući da uđemo u restrukturiranje dugova, koji iznose 25 miliona evra, ali sa svim kamatama dosežu i do 170 miliona evra, kaže prvi čovek Industrije motora i traktora Slobodan Petrović.

Dug IMT 170 miliona evra, otpis kamata jedini spas

Kako su čelnici Vlade Srbije poslednjih dana najavili povratak na mala vrata nekada najveće fabrike traktora u Evropi i pomoć od 10 miliona evra, iz IMT kažu da im mnogo više znači da im se otpišu zaostale kamate na dugove.

- Nakon devet godina neuspešnog restruktuiranja, mi smo sveli preduzeće sa 3.800 na 800 zaposlenih i prebrodili dva neuspešna tendera - kaže direktor IMT Slobodan Petrović.

- Ukoliko nam ne otpišu kamate, ne možemo finansijski da se pomerimo, niti da uzmemo kredit od banaka za početak bilo kog posla - kaže on.

IMT poslednjih nekoliko godina proizvodi godišnje 1.000 do 4.000 traktora, mada je pre nekoliko decenija godišnji rekord bio - 40.000.

U planu je da u narednih pet godina sa "trake" godišnje izbace 15.000 traktora. Prema procenama, od te količine izvoziće se sigurno dve trećine. Iako naše tržište ima velike potrebe, zbog male kupovne moći poljoprivrednika, prosečna starost mašina je 20 godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fabrika traktori Industrija mašina i traktora IMT

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana