Tekst objavljen: 14.05.2013 15:10        


Otplata kredita u švajcarskim francima nije sistemski problem i u neravnopravnom položaju bi bili klijenti banaka ako bi se tražilo rešenje koje će pomoći samo onim gradjanima koji su zaduženi u toj valuti, ocenio je generalni sekretar Udruženja banka Srbije Veroljub Dugalić.

Dugalić: Ne pomagati samo dužnicima u francima

- U švajcarskim francima je uzeto 22.000 kredita, što je tri odsto ukupne bankarske aktive, a za sada kasni otplata 0,1 odsto pozajmica u toj valuti - rekao je Dugalić.

Dugalić je podsetio da je i dalje u primeni rešenje da banke svim klijentima koji imaju teškoće da na vreme otpaćuju mesečne rate za kredite omoguće grejs period od dve godine u kojim ne plaćaju kamatu, već samo glavnicu duga.

- U vreme kad je bilo povoljnije zaduživati se u švajcarskim francima 257 gradjana u Srbiji je uzelo po dva stana koristeći takve kredite. Svi koji su ze zadužili u toj valuti su u periodu od 2006. do 2012. godine imali manje mesečne rate od gradjana koji su uzeli kredite u evrima - kazao je Dugalić.

On je dodao da je 80 odsto kredita u Madjarskoj indeksirano u švajcarskoj valuti, a u Hrvatskoj 60 odsto ukupnih pozajamica.

- U Srbiji teškoće u otplati mesečnih rata imaju skoro svi gradjani koji su kreditno zaduženi, jer je životni standard najniži u Evropi - rekao je Dugalić i ocenio da se to stanje neće promeniti sve dok se ne pokrene privreda i smanji stopa nezaposlenosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Marko Petrovic 31.05.2013 17:41

    Sramota profesore.Barem Vi dobro znate da se banke nisu zaduzivale u svajcarcima, nikt su klijentima dali svajcarce,da se bilansi svih banaka vode samo u dinarima i eurima i da su vasi bankari, koji su Vas kupili, zaradili stotine miliona eura na kursnim razlikama.koliko kosta vas obraz profesore da pricate sve te gluposti i branite najvecu pljacku gradjana, goru od one Dafinine.Srbijom vladaju vasi banksteri, kojima ni draga guvernerka, u koju smo polagali sve nade, izgleda nista ne moze.Kao branite gradjane koji su uzeli kredite indeksirane u eurima.Zasto onda ne vratite sve kredite na pocetak, pod istim uslovima.To ne predlazete jer bi ste ostali bez svog prljavog novca, sguljenog sa ledja uglavnom beskucnika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti u švajcarcima nenaplativi krediti kašnjenje u otplati otplata kredita dugalić UBS Udruženje banaka Srbije krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana