Tekst objavljen: 28.11.2012 7:47        


Kriza koja potresa Evropu mogla bi dovesti do balkanizacije Evrope, umesto da budemo svedoci evropeizacije Balkana, a Evropska unija bi mogla da doživi sudbinu Jugoslavije, piše u objavljenom komentaru na sajtu Blumberga.

Džuda: EU preti sudbina Jugoslavije

Autor teksta Tim Džuda ističe da su na izborima u Kataloniji jasnu većinu dobile partije koje se zalažu za secesiju i bez obzira na težak put do tog cilja, sada više nije u domenu fantastike da u roku od nekoliko godina počnemo da govorimo o krnjoj Španiji, bivšoj Belgiji i nekadašnjoj Velikoj Britaniji.

Džuda na kraju ističe da bi narodi koji sada imaju separatističke ambicije mogli nešto da nauče na primeru Jugoslavije. Jugoslavija je, ističe se u komentaru, bila veoma značajna evropska država, baš kao što su to danas Španija ili Velika Britanija, dok je EU bila globalna sila, a sedam državica koje su nastale iz Jugoslavije društveno i kulturno su na začelju svih dešavanja, broj stanovnika u stalnom je padu, njihov uticaj u svetu je slab i zato moraju da se povinuju tuđim pravilima i normama, posebno EU.
Sve ovo što se dešava, podeseća autor, deluje poznato svima koji su pratili zbivanja u Jugoslviji. Sličnost između sloma te države i današnjeg separatizma širom Evrope očigledna je na dva nivoa.

Pre svega, u EU postoji podela na sever i jug, a potom ista podela postoji u unutar država, gde "severnjaci" ne žele da finansiraju "lenje" južnjake. To jasno može da se uoči i kada Nemci govore o Grima, navodi se u tekstu.

Identična situacija viđena je i u bivšoj Jugoslaviji posle smrti Josipa Broza Tita. Slovenija i Hrvatska su pristajale da finansiraju manje razvijenih delove države dok je bilo novca, ali su se stvari dramatično promenile kad je nastupila kriza.

Sadašnje teorije o "Evropi sa više brzina", navodi se u komentaru, mogle bi da se uporede sa nekadašnjim konceptom "asimetrične federacije" u Jugoslaviji, a nije nevažno ni to što vođstvo EU nije izabrano glasovima birača, baš kao što to nije bilo ni rukovodstvo nekadašnje Jugoslavije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Veselica 28.11.2012 12:02

    EU je zaboravila parcanje Jugoslavije i koji je bio njen udeo u tome? Ko drugome jamu kopa sam u nju pada! Kada dolazi Amerika na red?!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jugoslavija bivša jugoslavija SFRJ raspad sfrj ekonomska kriza krah evrozone kriza evrozone kriza u Evropi evrozona evropa evropska unija EU tim džuda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana