Tekst objavljen: 03.12.2012 10:02        


Crna Gora se prema prosečnom realnom rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2008. do 2014. godine nalazi na petom mestu u grupi od 36 država, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

Ekonomija CG ispred američke, britanske i evropske

- Visoko peto mesto na kome se Crna Gora nalazi u grupi od 36 zemalja, dokaz je da je u ekonomskom smislu, fundamentalno uspešna zemlja - kažu predstavnici Ministarstva finansija.

Nove projekcije Eurostata o rastu BDP-a u evropskim zemljama potvrđuju da je crnogorska ekonomija od 2008. godine rasla brže od velikog broja ostalih ekonomija Evrope.

- Crnogorska ekonomija rasla je po većoj prosečnoj stopi od hrvatske, slovenačke, mađarske, britanske, američke, evropske. Veće prosečne stope rasta imale su samo četiri zemlje, Turska, Poljska, Slovačka i Makedonija - precizirali su iz Ministarstva.

Grafik, na kome je predstavljen rast ekonomija 36 država, kako su objasnili iz Ministarstva, dobijen je izračunavanjem prosečne godišnje stope rasta BDP-a u periodu od 2008, odnosno pre krize, pa do 2014. godine, pri čemu su uzete prognoze Eurostata o rastu realnog BDP-a.

- Uzet je vremenski period koji je dovoljno dugačak da minimalizira uticaj cikličkih i naglasi uticaj strukturnih, odnosno fundamentalnih faktora ekonomskog rasta - zaključili su iz Ministarstva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza povećanje BDP BDP rast BDP-a Crna Gora cg

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana