Tekst objavljen: 09.11.2012 17:42        


Prosečni globalni privredni rast u narednih pet decenija do 2060. biće tri odsto, a Kina i Indija preteći će u ekonomskom pogledu SAD do 2060, predviđanja su Organizacije za evropski razvoj i saradnju OECD.

Ekonomije Kine i Indije preteći će SAD (Fumiko/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

Prva ekonomija sveta, SAD će se prema prognozi OECD naći 2060. na trećem mestu liste najmoćnih svetskih privreda, iza Kine i Indije, i na jednoj poziciji više od Brazila.

Bruto domaći proizvod BDP Azije koja će preuzeti vodeću ulogu u svetskoj ekonomiji, povećaće se do 2060. za 18, a zemalja u usponu za 28. odsto.

Udeo Kine i Indije u ukupnom svetskom BDP dostići će 50 odsto, a evrozone će biti dvostruko smanjen i sveden na devet odsto, Japana umanjen sa sedam na tri odsto, a SAD sa prošlogodišnjih 23 na 16 odsto.

Do 2060. BDP po glavi stanovnika biće dupliran u odnosu na 2005. u najbogatijim zemljama, a u najsiromašnijim učetvorostručen.

U Kini i Indiji BDP po glavi stanovnika 2060. biće usedmostručen zahvaljujući povećanju produktivnosti i višem stepenom obrazovanja nacija. Dohodak po glavi stanovnika u Kini iznosiće 54.651 dolar, a u SAD 92.197 dolara, dok je njihov sadašnji odnos jedan prema šest u korist SAD.

U izveštaju se posebno skreće pažnja na obrazovanje, kao važnom nosiocu progresa u mnogim zemljama npr. Turskoj, Južnoafričkoj Republici, Indoneziji i Portugaliji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kina indija SAD sjedinjene američke države Amerika ekonomija najbogatije zemlje sveta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana