Tekst objavljen: 10.10.2012 7:44        


Elektrodistribucije u nekoliko gradova centralne Srbije naplatile su potrošačima na septembarskim računima za struju 20 odsto PDV-a, iako ova, veća stopa poreza važi tek od oktobra. U udruženjima potrošača smatraju da je posredi čista pljačka građana da bi se napunio budžet.

"EPS pljačka građane naplaćivanjem PDV-a"

EPS u Nišu i Kraljevu potrošačima poslao uvećane račune za struju za septembar, jer su računali da je PDV 20 odsto, iako veća stopa poreza važi od 1. oktobra.

U pres službi EPS-a objašnjavaju da "ako je brojilo očitano 2. oktobra, onda se po zakonu uzima onaj porez koji važi na dan očitavanja brojila. A zbog čega nije očitano ranije, to je problem lokalne distribucije. EPS od PDV-a nema nikakvu korist jer se taj novac prenosi državi".
Računi sa većim porezom pojavili su se i u Nišu, pa je Centar za zaštitu potrošača Forum saopštio da se radi o nezakonitom postupku EPS-a. Oni kažu da je član 14 Zakona o PDV-u, na koji se poziva EPS, pogrešno protumačen.

- Tim članom isporuka struje pogrešno je tretirana kao roba, jer je Zakonom o zaštiti potrošača snabdevanje strujom definisano kao usluga od opšteg ekonomskog interesa.

Zakon o PDV-u reguliše da je promet usluga završen danom završetka pružanja usluge. A primenjeno na račun za snabdevanje električnom energijom u septembru usluga je završena 30. tog meseca i u tom slučaju se mora primeniti obračun PDV-a od 18 odsto - objašnjavaju u Forumu.

Sve po zakonu

- Koja stopa poreza na dodatu vrednost ce biti primenjena zavisi od toga kada je izvršen promet dobra, odnosno kada je struja očitana. Imajući u vidu da je očitavanje izvršeno u oktobru mesecu (od 1. do 5. oktobra), Elektrodistribucija je primenila poresku stopu u skladu sa zakonom - kaže o ovom slučaju Milica Bisić, pomoćnik ministra finansija i privrede.
Oni smatraju da je naneta šteta potrošačima i traže od nadležnih da isprave septembarske račune i primene obračun PDV-a od 18 odsto.

I Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije tvrdi da se radi o providnoj pljački potrošača.

- Ili je to direktiva sa vrha kako da se napuni budžet ili je najobičnija pljačka. Postoje ciklusi učitavanja i EPS mora toga da se pridržava. Imali smo ranije slučaj da se nešto ne očita u zakonskom roku, pa onda jednog meseca to iskažu u obračunu kao dug od nula dinara, da bi narednog meseca dostavili račun za oba meseca. Pa tako potrošač uđe u crvenu zonu i mora više da plati. Ali ovako nešto još nismo imali - ističe Papović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    slavko 28.01.2013 22:27

    stop placki

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EPS Elektroprivreda Srbije energetika PDV povećanje PDV-a potrošači prava potrošača

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana