Tekst objavljen: 15.10.2012 12:33        


Ministarstvo finansija će pripremiti odluku kojom će Elektroprivreda Srbije svim građanima uz naredni račun vratiti iznos uvećanog PDVa za struju.

EPS vraća PDV koji je naplatila građanima

Ministarstvo finansija će pripremiti odluku kojom će Elektroprivreda Srbije svim građanima uz naredni račun vratiti iznos uvećanog PDVa za struju.

Reč je o računu za struju koju su građani koristili u septembru - kada uvećana stopa PDV-a nije bila na snazi. .

Ministarstvo finansija i privrede je juče saopštilo da će građanima i privredi kroz račun za utrošenu struju, koji će im EPS isporučiti u novembru, biti vraćen iznos za uvećani PDV

- Napominjemo da Zakon o porezu na dodatu vrednost jeste definisao da visina stopa koja će biti primenjena zavisi od toga kada je izvršen promet dobra, odnosno u ovom slučaju kada je struja očitana. Kako je očitana u oktobru, elektrodistribucije su primenile poresku stopu u skladu sa zakonom -  navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ukazuje da ipak nije pravedno da građani plaćaju viši porez za struju koju su trošili ranije samo zato što je obračun vršen u oktobru i što zakon nije najpreciznije predvideo taj prelazni period sa jedne na drugu poresku stopu.

- Odluka ministarstva neće biti na štetu EPS-a, jer će i elektrodistribucije biti u obavezi da uplate manji iznos poreza u budžet - dodaje se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
račun za struju povraćaj PDV-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana