Tekst objavljen: 20.12.2012 12:59        


Fabrike se zatvaraju radnici ostaju bez posla. Taj scenario je i u bogatoj Švedskoj već poznat. Godinu dana nakon što je Saab bankrotirao, 3.000 tamošnjih novonezaposlenih pokušava da pronađe posao uz pomoć fondova EU.

EU pomaže nezaposlenima i u bogatoj Švedskoj

Skoro dve trećine od oko 1.400 bivših radnika fabrike Saab danas ponovno zarađuje za život.

Nezaposlenost u Trolhetanu iznosi oko 16 odsto. To je dvostruko više od državnog proseka. Privrednim životom grada od 55.000 stanovnika dominiraju firme koje posluju na međunarodnom nivou.
Njih 200 se osamostalilo ili prekvalifikovalo. Za to postoje i sredstva Evropske unije. Oko pet miliona evra EU je stavila na raspolaganje iz svog globalizacionog fonda za prilagođavanje. To su finansijska sredstva koja bi trebalo da ublaže efekte globalne ekonomske krize.

U gradu Trolhetanu se ti efekti itekako osećaju, kaže jedan od urednika lokalnih novina TTELA Magnus Nordberg.

- Sam Saab i to što se tu dogodilo jeste izolovan slučaj koji ima svoje sopstvene razloge, ali Trolhetan i celo područje veoma zavise od industrije. A njoj trenutno ide loše. Nakon Saaba usledio je celi niz najava smanjivanja broja radnih mesta. Saabov bankrot bio je poslednja stvar koja nam je tu trebala - dodaje on.

Sredstva Evropske unije nude priliku za promene, kaže Niklas Peterson iz Zavoda za zapošljavanje u Trolhetanu, a koji je zadužen za bivše radnike Saaba.

Više od 400 bivših radnika Saaba izrazilo je interesovanje za prekvalifikaciju koja bi bila financirana iz fonda EU za rešavanje posledica globalizacije. Osim novca za školovanje, tu su i podsticajna sredstva za samostalnu delatnost kao i pomoć za selidbu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
saab Švedska EU evropska unija nezaposleni nezaposlenost ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana