Tekst objavljen: 17.12.2012 17:10        


Evropska komisija pokrenula je EU Skills Panorama, portal o znanjima i veštinama koje će u sledećih nekoliko godina nedostajati na tržištu rada Unije. Sajt sadrži informacije o stanju na tržištu rada u članicama, ali i desetogodišnje prognoze za profesije koje zahtevaju najniži, srednji i najviši nivo obazovanja.

EU potrebni stručnjaci, nekvalifikovani bez šanse

Trenutno, u EU ima oko dva miliona slobodnih radnih mesta uprkos visokom nivou nezaposlenosti. Portal sadrži detaljni pregled slobodnih radnih mesta po sektorima, profesijama i zemljama.

Podsetimo, prema listi najtraženijih zanimanja, "najbolji dani” u narednoj godini očekuju programere (softver developere). Njihove prosečne godišnje plate u svetu prelaze ni manje ni više nego pet cifara, a broj otvorenih radnih mesta za ovu struku od 2010. godine porastao je za oko sedam odsto.
Prema prognozama ovog portala, broj radnih mesta koja zahtevaju niži nivo obrazovanja smanjiće se do 2020. za 20 odsto. Broj ovih radnih mesta padaće u većini članica, sa izuzetkom Letonije, Danske, Litvanije i Švedske.

Sa druge strane, broj radnih mesta koja zahtevaju visoko obrazovanje porašće za 20 odsto u EU, uz rast u svim zemljama sa izuzetkom Litvanije.

Sajt pokazuje su finansije i prodaja sektori sa najvećim brojem slobodnih radnih mesta u EU.

Uz zastupnike prodaje i računovođe, drugi profili koji manjkaju su biolozi, doktori, medicinske sestre, stručnjaci za informaciono-telekomunikacione tehnologije i inženjeri.

Podaci pokazuju da najveća neusklađenost između ponude i zahteva tržišta rada postoji u Litvaniji, Bugarskoj, Belgiji, Mađarskoj i Irskoj, dok je u Portugaliji, Danskoj i Holandiji situacija mnogo bolja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EU evropska unija zaposlenost radna mesta ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana