Tekst objavljen: 12.04.2013 9:30        


Evropski poreski prestupnici lišavaju Evropsku uniju godišnjeg prihoda od oko bilion evra, a osiromašena „dvadesetsedmorica” više nisu u poziciji, kao u prethodnim decenijama, da se odreknu ovog basnoslovnog prihoda.

EU ukida tajnost bankarskih računa

Potera za bogatim Evropljanima koji izbegavaju plaćanje poreza počela je u EU brzo nakon izbijanja globalne finansijske krize i prvo je vođena na egzotičnim adresama prekomorskih arhipelaga, a potom je usmerena ka Švajcarskoj, Lihtenštajnu i pojedinim ostrvima u kanalu Lamanš.

Za sada je neizvesno kako će na ovu najavu oročenog ukidanja tajnosti bankarskih depozita u Luksemburgu reagovati klijenti tamošnjih banaka. Sigurno je da je zvanični Beč – koliko do prošle sedmice spreman da se, po rečima ministarke Marije Fekter, „bori kao lav” protiv ukidanja tajnosti bankarskih depozita – pokleknuo pod evropskim pritiscima. - Austrija je spremna da učestvuje u debati o ukidanju tajnosti bankarskih depozita - najavio je austrijski kancelar Verner Fajman.
Bankarski depoziti u Luksemburgu, Irskoj i na Malti drastično su veći od bruto društvenih proizvoda (BDP) dotičnih članica evrozone, upozorila je ovih dana čuvena nemačka banka Berenberg.

Odnos dotičnih depozita u Irskoj i na Malti je osam puta veća od njihovih BDP-a, a slučaj Luksemburg još je drastičniji. U velikom vojvodstvu, odnos količine novca na tamošnjim bankarskim računima prema BDP-u zemlje veći je čak 25 puta.

U Luksemburgu je registrovana inače 141 banka iz 26 zemalja i još 3.840 investicionih fondova iz 70 država širom sveta. Evropa dugo nije postavljala pitanje ko su vlasnici računa u luksemburškim bankama i odakle su ta sredstva. U Luksemburgu su još manje bili spremni da na njega odgovaraju. Toj praksi besprekornog čuvanja tajnosti bankarskih uloga Evropa sada odbrojava dane.

Na prvi nagoveštaj da je, nakon bankarskog nokauta Kipra, „Luksemburg sledeći”, premijer Žan-Klod Junker odlučno se usprotivio češljanju ultrarazvijenog finansijskog sektora ovog vojvodstva.

Međutim, koliko juče, Luksemburg je promenio mišljenje. - Možemo da uvedemo automatsku razmenu informacija o bankarskim depozitima, bez ikakve opasnosti od januara 2015. godine - najavio je Junker.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Austrija luksemburg ekonomska kriza poreske oaze poreski raj utaja poreza utaja novca evropska unija EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana