Tekst objavljen: 05.12.2012 16:14        


Više od pet i po miliona mladih u EU je nezaposleno. Očekuje se da taj broj i dalje raste. Situacija je posebno teška na jugu Evrope. EU za rešavanje tog problema ima novi plan, o čijim se osnovama raspravlja već mesecima.

EU uvodi garancije na zapošljavanje mlađima od 25

Naime, zbog velikog broja mladih koji su nezaposleni, EU zahteva uvođenje garancija za zapošljavanje Evropljana mlađih od 25 godina.

Najkasnije četiri meseca nakon završetka obrazovanja svakoj mladoj osobi bi trebalo da bude otvorena neka mogućnost - ili novo radno mesto ili mogućnost daljeg školovanja. U krajnjem, svaka mlada osoba bi trebalo da makar dobije priliku za obavljanje prakse.

O ovom merama se razmišlja jer mladi sve teže nalaze mogućnost kako da se uspešno uključe na tržište rada.

Predstavnik Međunarodne organizacije za rad (MOR) Ekehard Ernst smatra da u ovim planovima problem može predstavljati činjenica da EU nema mnogo pravnih osnova po kojima može da utiče na stanje nezaposlenosti.

U Švedskoj takav program garancija postoji još od 90-tih godina. Sličan sistem se poslednjih godina primenjuje i u Austriji. U tim zemljama stepa nezaposlenosti među mladima je niska. U Austriji, ona iznosi oko osam odsto.

U Španiji i Grčkoj, u kojima takvi programi ne postoje, nezaposlena je svaka druga mlada osoba.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EU evropska unija mladi nezaposleni nezaposlenost zapošljavanje ekonomska kriza kriza u Evropi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana