Tekst objavljen: 01.11.2012 14:42        


U Evropskoj uniji stupa na snagu zabrana investitorima da se klade na bankrot država, tačnije zabrana kvazi-osiguranja nepokrivenih CDS-ova.

EU zabranjuje klađenje na bankrot država (European union)

Naime, investicioni i hedž fondovi neće više moći da se klade i na obveznice država koje sami ne poseduju i da tako utiču na visinu kamate po kojoj će se te države zaduživati.

Kritičari tvrde da će na ovaj način investitorima biti oduzet vrlo važan instrument osiguranja njihovih ulaganja, ali pri odlučivanju EU u ovoj stvari prevagnulo je uverenje da CDS-ovi (Credit Default Swaps), naročito nepokriveni, mogu biti zloupotrebljeni u špekulativne svrhe i dovesti do ubrzanja bankrota već ionako prezaduženih država.

Osim toga, ECB je navela da će kupiti zapise vredne 40 milijardi evra, da bi podstakla aktivnost na tržištu na kojem komercijalne banke pribavljaju operativna sredstva. ECB je, međutim, kupila vrednosne papire vredne svega 16,4 milijarde evra, budući da se ispostavilo da je tržište zdravije nego što se mislilo.

Mnogo opsežnija mera ECB za podršku bankama, jeftini zajmovi vredni preko bilion evra, s rokom otplate od tri godine, i dalje ostaje na snazi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EU evropska unija kriza u Evropi kriza evrozone bankrot države berza špekulacije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana