Tekst objavljen: 22.04.2013 15:39        


Podaci i porezu na dohodak građana uvek su izazivali dosta pažnje čak i kod onih koji nikada neće popunjavati presku prijavu jer nikada neće zaraditi više od trostruke plate u Srbiji.

Evo gde žive vojvođanski milijarderi

Najbogatiji Vojvođanin je iz Sremske Mitrovice, a slede ga jedan Novosađanin i jedan žitelj Pećinaca.

Zanimljiva slika se dobija kada se pogledaju manja mesta. Pećinci su izuzetak jer je tu prvak zaradio 60 miliona dinara i u ukupnom prebrojavanju je treći. U Srbobranu je prvi po zaradi neko ko je prijavio 21 milion dinara. Žitište i Nova Crnja imaju po jednog žitelja koji je zaradio 13 miliona dinara. Žabalj ima asa koji je prijavio 12 miliona dinara.
Najviše onih koji se mogu pohvaliti velikim primanjima živi u Novom Sadu -1.580. Tu je najveći oporezivi dohodak prijavio neko ko je zaradio 96 miliona dinara.

Od većih gradova u Vojvodini, izgleda da je novac i nalakše i najteže zaraditi u Sremskoj Mitrovici. U ovom mestu prijave je popunilo njih 56, a najbogatiji sa zaradom je baš iz tog grada, a ne iz Novog Sada, kako se prvobitno mislilo i nagađalo.

Ovaj Mitrovčanin je u prijavu upisao godišnju zaradu od 122 miliona dinara, pa ispada da mu je mesečna plata bila oko 90.000 evra.
Najbogatiji Vojvođanin je iz Sremske Mitrovice, a  slede ga jedan Novosađanin i jedan žitelj Pećinaca Najviše onih koji se mogu pohvaliti velikim primanjima živi u Novom Sadu  -1.580.Tu je najveći oporezivi dohodak prijavio neko ko je zaradio 96 miliona dinara.Sledeći na listi je upisao 54 miliona, a tu su još i prijave sa 48, odnosno 46 miliona dinara.Među prvih deset najsiromašniji je obveznik koji je zaradio 27 miliona dinara. Dvojica su prijavila po 30, preciznije, 31 i 32 miliona, a ostali su tu, oko 40 miliona.

Od većih gradova u Vojvodini, izgleda da je novac i nalakše i najteže zaraditi u Sremskoj Mitrovici . U ovom mestu prijave je popunilo njih 56, a najbogatiji sa zaradom je baš iz tog grada, a ne iz Novog Sada, kako se prvobitno mislilo i nagađalo . Ovaj Mitrovčanin  je u prijavu upisao godišnju zaradu od  122 miliona dinara, o čemu smo već pisali.Kada se sve sabere ispada da  mu je mesečna plata bila oko 90.000 evra.

Drugi i treći iz ovog grada su zaradili po skromnih 10 miliona dinara. Zanimljivo je da je brojka od 10 miliona dinara ukupno četiri puta upisana u prijave, a pored pomenutih još dve osobe iz Pančeva zaradile su u 2012. godini  isto. Ovaj banatski grad je u Pokrajini na drugom mestu po broju bogataša Njih .296 je podnelo prijave, a najkrupnija je ona od  25 miliona.

U Zrenjaninu je popunjeno 169 prijava, a najteža je ona sa 44 miliona, a sledeći je prihodovao tek 12 miliona. Subotička regija nije prva ni po broju ni po težini prijava ,podneto ih je 271, a najteža je od 19 miliona dinara, dok su  u top tri i prijave od 11, odnosno devet miliona dinara. Iz Vršca je stiglo 146 prijava, a najveća sadrži brojku od 19 miliona dinara.Slede bogati sa 13 i 11 miliona.

Međutim, zanimljiva slika se dobija kada se pogledaju manja mesta. Pećinci su izuzetak jer je tu prvak zaradio 60 miliona dinara i u ukupnom prebrojavanju je treći.Nije čudo, jer je ova opština u tranziciji doživela privredni bum. Neke druge opštine, koje su bile i ostale siromašne, imaju prilično bogate žitelje. U Srbobranu je prvi po zaradi neko ko je prijavio 21 milion dinara. Žitište i Nova Crnja nisu među razvijenijima, ali svaka ima po jednog žitelja koji je zaradio 13 miliona dinara. Žabalj ima asa koji je prijavio 12 miliona dinara. Prvi iz Ade je prijavio devet miliona. U opštini Beočin, koja spada među bogatije, najviša prijavljena zarada je sedam miliona. Pomenutim sledi oporezivanje po višoj stopi od 15 odsto. Poreznicima sledi sređivanje podataka, a potom unakrsna provera

Pored poreza na dohodak  u toku je prijavljivanje i imovine vrednije od 35 miliona dinara, to jest oko 350.000 evra. Direktor Poreske uprave Ivan Simič kaže da su do sada 873 građanina, koji poseduje imovinu vredniju od 35 miliona dinara, podnela informativnu poresku prijavu.

Simič je,  podsetio da je prijavljivanje imovine vrednije od 35 miliona dinara produženo do 30. juna.

Očekuje se, inače, da onih s imovinom većom od 350.000 evra ima u Srbiji najmanje 2.000.

        D. Vujošević

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vojvodina najbogatiji srbi milioneri visoke plate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana