Tekst objavljen: 28.03.2013 8:08        


Posle skoro dve nedelje, banke na Kipru otvaraju se u podne, a građani će moći da podignu najviše 300 evra. Sve banke na Kipru zatvorene su 16. marta zbog straha da preduzeća i građani ne povuku uloge dok se ne pripremi plan rekonsktrukcije duga banaka.

Evo kako će ubuduće izgledati život Kiprana

Kiparska centralna banka uvela je niz ograničenja za poslovanje banaka da bi sprečila odliv kapitala kada se ponovo otvore banke.

Evropa Kipru avionom poslala pet milijardi evra

Evropska centralna banka prebacila je pet milijardi evra Centralnoj banci Kipra, a reč je o polovini iznosa koje je toj državi pre dva dana odobren u cilji sprečavanja bankrota. Novac je dopremljen avionom na aerodrom u Larnaki, a potom je specijalnim vozilima, u konvoju koji je obezbeđivao izuzetno veliki broj policajaca, prebačen u Centralnu banku u Nikoziji.
Plaćanje kreditnim i debinim karticama u inostranstvu biće ograničeno na 5.000 evra dnevno.

Komitenti kiparskih banaka neće moći da inkasiraju čekove u gotovom, ali će moći da ih deponuju na svoje račune. Firme će moći takođe da plaćaju svoje zaposlene u inonstranstvu a osiguravajuće kuće da isplaćuju odštete bez ograničenja.

Putnici koji odlaze sa ostrva neće moći da iznesu više od 3.000 evra u gotovini.

Iznos komercijalnih transakcija neće biti ograničen pod uslovom da firme mogu da dokažu da se odnosi na njihove redovne aktivnosti. Neće biti neophodno podnositi dokaze za transakcije ispod 500 evra.

Stanovnici Kipra moći će da plaćaju troškove svoje dece koja studiraju u inostranstvu u visini od 10.000 evra svaka tri meseca.

Restrikcije će biti primenjive na sve račune, isplate i virmane u svim valutama, sa izuzećem diplomatskih predstavništava.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriza u Evropi kriza evrozone evrozona banka banke evropska unija EU Kipar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana