Tekst objavljen: 26.04.2013 13:42        


Evro, zajednička valuta 17 članica Evropske unije, srednjeročno gledano ima ograničene šanse da preživi i mogao bi da nestane u roku od pet godina, tvrdi glavni savetnik nemačke vlade za privredu Kai Konrad.

Evro bi mogao da nestane za pet godina

Time se prvi put iz štaba koji daje ekonomske savete nemačkoj vladi poručuje da evro, koji je uveden u promet početkom 2002. godine, više nije dugoročan projekat.

Takođe, i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo sada priznaje da mere štednje u evrozoni i EU više nije moguće sprovoditi. Izgleda da se Merkel i Barozo mentalno već pripremaju za kraj evra. Uz to, i najnovije ankete među građanima šest najvećih zemalja EU - o njihovom poverenju u tu zajednicu - sada su na istorijskom minimumu.
Već dugo se nagađa kako bi nemačka kancelarka Angela Merkel mogla da se založi za napuštanje evra, a ova neuvijena procena iz krugova bliskih njenoj vladi potvrđuje pretpostavke prema kojima ona ima plan B - u vidu izlaska iz evrozone.

Konrad je takođe izjavio da ranije proklamovani kurs štednje u članicama evrozone više ne funkcioniše i da će otpor takvoj ekonomskoj politici u najvećem broju zemalja monetarnog bloka biti sve snažniji.

U Španiji, gotovo tri četvrtine građana više nema poverenja u EU. Samo 20 odsto njih navodi da je kod njih prisutna tendencija da veruju u njene institucije. Još pre dve godine, 65 odsto građana Španije je verovalo u EU.

Španci trenutno gaje veći pesimizam i od Britanaca, među kojima 69 odsto građana ne veruje u institucije EU, dok je 2007. u Velikoj Britaniji bilo samo 50 odsto takvih skeptika - i to je bio i evropski rekord.

U Nemačkoj, prema najnovijem istraživanju raspoloženja njenih građana, 59 odsto ispitanih ne veruje u institucije EU, a pre finansijske krize je baš toliki broj građana verovao u njih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evro kriza evra kriza evrozone evrozona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana