Tekst objavljen: 30.11.2012 9:40        


Ovu godinu ćemo završiti uz kurs evra od 113 do 114 dinara. Ovakve su bar procene nadležnih državnih institucija. Tako će domaća valuta u odnosu na evropsku, na godišnjem nivou pasti gotovo duplo manje nego što će biti rast inflacije.

Evro ćemo sledeće godine plaćati 120 dinara

Projekcije za narednu godinu su da ćemo evro plaćati do 120 dinara.

Iako prija građanima, posebno onim zaduženim u evrima, trenutni rast evropske valute, sa 105 na 114 dinara, dodatno će urušiti prezadužena preduzeća. Ukupan negativan uticaj na završne bilanse firmi je neminovan.

Prejak dinar u narednom periodu onemogućiće da se pokrene izvoz. - U uslovima visoko evroizirane privrede, svako slabljenje dinara pogoršava finansijske rezultate preduzeća - objašnjava ekonomista Milojko Arsić.

- S druge strane, za privredni rast, podsticanje izvoza i jačanje proizvodnje bilo bi korisno da dinar postepeno oslabi za 15 do 20 odsto.

Bankari trenutno jačanje dinara posmatraju kao kratkotrajan efekat najavljenog ruskog kredita, i povećane ponude deviza zbog subvencionisanih kredita za likvidnost, vezanih za evro. Međutim, niko ne očekuje da će dinar, na duge staze, ostati na istom nivou.

To pokazuju i kamatnim stopama na dinarske kredite. Naime, kratkoročni zajmovi se isplate u odnosu na one u evrima samo ako je vrednost evropske valute 150 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kurs devizni kurs kursna lista nbs evro dinar 2013.

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana