Tekst objavljen: 18.04.2013 17:00        


Evro je jedina valuta u istoriji čovečanstva koja nema državu, a monetu može da brani jedino država, rečeno je u debati za međunarodnim Okruglim stolom u Beogradu, pod nazivom "Ka remodeliranju Evropske unije".

Evro - jedina valuta bez države u istoriji

Učesnici skupa ocenili su da je ekonomska kriza, koja se 2008. godine iz SAD prelila u Evropu, pokazala nekompetentnost EU za efikasno rešavanje ključnih makro-ekonomskih izazova.

Razlozi za to, prema njihovom mišljenju, leže u samom ustrojstvu EU kao saveza suverenih država, u nepostojanju koherentne makro-ekonomske politike, nekompletnoj monetarnoj politici 27-člane zajednice u kojoj je samo 17 zemalja prihvatilo jedinstvenu valutu, u političkom "grupašenju" u Evropskom parlamerntu, distanci između zakonodavaca u EU i glasača u nacionalnim državama....

Rešenje je u redefinisanju dosadašnjih sporazuma o EU na način da ona postane labava federacija nacionalnih država, u kojoj bi ustrojstvo vlasti bilo po uzoru na Švajcarsku i njene kantone, naveo je profesor Univerziteta u Trstu, diplomata dr Pasklvale Baldoći.

Prema njegovim rečima, u takvoj državi koju je, kako je podsetio, zagovarao i Vinston Čerčil kao Sjedinjene Evropske Države, građani svih članica federacije bi birali zajedničkog predsednika, što bi uticalo na stvaranje nove političke svesti, koja bi zamenila sadašnji "mit o suverenoisti nacionalnih država".

Predsednik Izvršnog borda ECPD-a i nekadašnji ambasador EU u tadašnjoj Jugoslaviji dr Alber Maes kaže da "ukoliko budemo uradili domaći zadatak i ujedinili se u naporima da zajedno nađemo izlaz iz krize možemo se nadati uspehu. U suprotnom, nećemo savladati krizu, već će ona savladati nas".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Bankar 05.06.2013 11:34

    To nije tacno. Te neznalice da nesto znaju, znale bi da postoji Centralno/ Zapadno africki franak, koji se koristi u nekoliko drzava u zemljama oko Gvinejskog zaliva i Centralne Afrike. Postoji i Karipski dollar, mislim da je jasno gde se upotrebljava. To su valute u vise zemalja, koje imaju jedinstvanu centralnu baku, kao sto je Evropska centralna banka. Njima bi bilo pametnije da gledaju kako da se rseimo dinara posto, ta valuta nista ne vredi, a vestacki je odrzava "vajna" drzava i predjemo na Euro.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evro evrozona evropa valuta kriza evrozone kriza u Evropi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana