Tekst objavljen: 21.09.2012 16:31        


Evropski komesar za zapošljavanje, socijalnu politiku i inkluziju Laslo Andor pozvao je na povećanje plata u Nemačkoj kako bi se omogućio podsticaj posrnule ekonomije Evropske unije.

Evropa zahteva od Nemačke da poveća plate

- Plate u Nemačkoj moraju ponovo da slede trend kretanja produktivnosti - rekao je Andor i naglasio da je "u protekloj deceniji Nemačka obuzdavala rast plata kako bi za godinu-dve bila konkurentnija ali to je imalo posledice po druge zemlje Evropske unije".

- Neravnoteže u evrozoni nisu samo rezultat pogrešne politike zemalja zahvaćenih krizom. Nemačka je takođe odigrala određenu ulogu, svojom 'merkantilističkom' ekonomskom politikom pojačala je neravnoteže u evrozoni i time bila jedan od faktora koji su prouzrokovali krizu - upozorio je Andor.

Njegov poziv se podudario sa zahtevima nemačkih sindikata za povećanjem plata nakon njihove višegodišnje stagnacije. Već je dogovoreno povećanje plata radnika u metalurškoj industriji.

Nemačka privreda, najveća u Evropi, zasada uglavnom uspešno odoleva trendu posustajanja rasta u ostalim zemljama a mnogi ekonomisti tvrde da samo snažno povećanje potrošnje, podstaknuto višim platama, može da pomogne rastu u EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plate evropska unija evropska komisija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana