Tekst objavljen: 20.12.2012 16:59        


Italijanski koncern Fijat pristao je da u velikom otpuštanju čitave trećine zaposlenih u svojoj fabrici u poljskom mestu Tihi poštedi otkaza samohrane roditelje i radnike starije od 56 godina.

Fijat ne otpušta samohrane roditelje i starije

Uprava je posle višednevnih pregovora sa vladom Poljske potpisala sa sindikatima sporazum o masovnom otpuštanju naredne godine i to 1.450 radnika od ukupno 4.862 zaposlena.

Do sada je iz poljske fabrike izašlo 2,2 miliona automobila modela "panda", a ove godine zbog krize fabrika će proizvesti oko 350.000 automobila, dok je prošle godine proizvodnja dostigla 467.700 vozila. U toj fabrici proizvode se i automobili američkog Forda, konkretno mali "ford K".
Tokom pregovora vlada i sindikati uspeli su da izdejstvuju da ostane 50 radnih mesta, odnosno da ne bude otpušteno 1.500 ljudi kako je Fijat u Poljskoj planirao.

Fabrika je takođe ispunila zahteve da otpuštanja ne pogode oba supružnika ako su oboje zaposleni u fabrici, da zaštiti pred otkazom samohrane roditelje ili radnike sa malom decom čiji je bračni partner nezaposlen, kao i radnike starije od 56 godina, izuzev onih koji već imaju pravo na penziju.

Radnici koji dobrovoljno pristanu na otpuštanje dobiće od Fijata devet do 18 mesečnih plata u zavisnosti od godina staža.

- Izbor radnika za otpuštanje biće zasnovan na kompleksnoj oceni njihovog rada - kazao je portparol Fiat Auto Poland Boguslav Ćešlar.

Fijat je na otpuštanje iz moderne fabrike u mestu Tihi na jugu Poljske naterala kriza u automobilskoj industriji i osetno smanjena potražnja za automobilima, ali i politička odluka da proizvodnju nove verzije modela koji nema problema sa potražnjom, "fijata panda", prebaci iz Poljske u Italiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fijat Fiat fabrika automobila Poljska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana