Tekst objavljen: 07.05.2013 17:30        


Na listi Fortune 500 najvećih kompanija po prihodima na američkom tržištu za prošlu godinu došlo je do smene na vodećoj poziciji. Listu sada predvodi Wal-mart Stores Inc.

Fortune 500: Najprofitnija kompanija Wal-mart

Naime, listu je za 2011. predvodio Exon Mobil, međutim ove je godine prvu poziciju preuzeo trgovinski lanac Wal-mart Stores koji se već nekoliko godina takmiči s Exxonom za prvu poziciju na ovom uglednom popisu.

Drugo mesto zauzima Exxon Mobil, na trećem je Chevron, četvrtom lanac benzinskih pumpi Phillips 66, a Top 5 završava Buffettov Berkshire Hathaway koji je skočio sa prošlogodišnjeg sedmog mesta.

Zatim sliedi Apple Inc. kojem je ovo prvo pojavljivanje u Top 10 i koji je skočio za 11. mesta u odnosu na listu za 2011. (Hewlett-Packard i Dell su zauzeli 15., odnosno 51. mesto na listi), sedmoplasirani je General Motors (pad s petog mesta), potom sledi General Electric (skok sa osmog mesta), zatim Valero Energy (još jedna naftna kompanija), a deseto mesto zauzima Ford Motor Corporation.

Vredna je pomena i činjenica da je sveukupni prihod svih Fortune 500 kompanija porastao za 2,7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fortune 500 najuspešnije kompanije najveće kompanije kompanije prihodi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana