Tekst objavljen: 31.10.2012 9:47        


Predsednik Fransoa Oland želi da parlament usvoji zakon kojim bi porez na pivo bio povećan za 160 odsto, kako bi tim novcem finansirao određene socijalne programe, u zemlji pogođenoj ekonomskom krizom i budžetskim deficitom.

Francuske pivopije čeka porez od 160 odsto

Povećanje poreza pogodilo bi kako domaće pivare, tako i oko 30 odsto piva koje se uvozi u Francusku. Portparol federacije francuskih pivara Žaklin Lariven izjavila je da bi takvo povećanje za otprilike 20 odsto povisilo cenu piva u kafanama i u maloprodaji.

Podsetimo, poslanici socijalista u francuskoj skupštini nedavno su se zalagali i za uvođenje poreza od dva evra po litru na energetska pića kao što je "red bul", u okviru rasprave o Zakonu u budžetu.
Grupacija pivara Evrope osudila je potez francuskog predsednika kao "udarac u zube".

Evropski pivari zabeležili su od početka ekonomske krize 2008. godine pad proizvodnje od šest odsto i pad potrošnje od osam odsto.

Šef te grupacije Pjer-Olivje Beržeron izjavio je za AP da bi Olandova mera izvan Francuske najteže pogodila pivare u Belgiji i Nemačkoj, ali da bi pogodila sve pivare, uključujući i male preduzetnike.

- To je veoma kratkovid pristup kojim se kažnjava jedan sektor - rekao je Beržeron.

Vlada predsednika Olanda precizirala je da se nada da bi kroz dodatno oporezivanje piva mogla da prikupi oko 480 miliona evra, koje namerava da iskoristi za socijalna izdvajanja poput zdravstvene brige i nege starijih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriza u Evropi ekonomska kriza porez pivo Francuska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana