Tekst objavljen: 24.10.2012 12:25        


Poreski šok u Francuskoj pogodiće srednju klasu koja je ove godine bila pošteđena jer će morati da plati dve trećine od 16 milijardi dodatnih poreza za 2013. godinu.

Francuski poreski udar na srednju klasu

Diskusija koja se trenutno vodi u francuskom parlamentu je veoma osetljiva tema jer je srednja klasa koja je zastupljena između 30 i 60 odsto u francuskoj populaciji, bila ključna za pobedu predstavnika socijalista Fransoa Olanda na ovogodišnjim predsedničkim izborima.

Srednjoj klasi kako objašnjava francuski advokat i stručnjak za poresku politiku i autora dela Poresko pravo Francuza i nasledni trustovi Anglosaksonaca Fransoa Tripea pripadaju osobe sa mesečnim neto primanjima između 1.500 i 3.000 evra.

Smatra se da samac sa mesečnom platom od 1.500 evra ili četvoročlana porodica sa primanjem od 6.000 evra, pripadaju srednjoj klasi.

Francuska srednja klasa koja predstavlja oko 50 odsto populacije u periodu od 1999. do 2010. nije osetila pad kupovne moći, čak je došlo i blagog rasta. Prema podacima Ministarstva finasija srednja klasa je dugo bila pošteđena rasta poreza, ali je s druge strane imala veoma malu korist od rasta javnog duga proteklih decenija.

Prema mišljenju Tripea, srednja klasa će biti pogođena uvođenjem poreza na prekovremeni rad, povećanjem izdvajanja za socijalno i penziono osiguranje što će uticati na pad životnog standarda u proseku od tri odsto, ali zavisno od slučaja do slučaja ona će se kretati od jedan do deset odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Francuska porez poreznici kriza u Evropi ekonomska kriza pad standarda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana