Tekst objavljen: 14.05.2013 15:51        


Francuska Vlada razmatra uvođenje poreza od jedan odsto na prodaju „pametnih telefona“ i tabletnih kompjutera da bi prikupljenim novcem pomogla francusku industriju filma, muzike i slika. Procenjuje se da bi ovim porezom bilo sakupljeno oko 86 miliona evra godišnje.

Francuzi kao Šešelj: Porez na mobilne uređaje

Cilj ovog predloga je zaštita francuske kulture od tržišnih pritisaka i inostrane konkurencije.

Francuski emiteri već plaćaju određenu nadoknadu za projekte iz kulture, ali su iz tog sistema trenutno izuzete kompanije kao što su Gugl i Epl.

Autori predloga kažu da bi oporezivanje uređaja koji koriste internet mogao da bude koristan zato što građani troše više novca na aparate, nego na sadržaje.

- Danas imamo ekstremno sofisticiranu tehnološku opremu, koja je veoma skupa za kupovinu, a nimalo ne doprinosi finansiranju radova koji kruže na istim tim uređajima - izjavila je francuski ministar kulture Oreli Filipeti.

Ona je dodala da kompanije koje proizvode tablet računare moraju da daju manji doprinos od svojih prihoda da bi pomogle autorima sadržaja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Francuska oporezivanje porez mobilni telefon mobilni telefoni tablet smartfon pametni telefoni ekonomska kriza ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana