Tekst objavljen: 18.05.2013 15:00        


Francuzi su ponosni na svoja dostignuća u ekonomskoj zaštiti porodice, što je, između ostalog, jedan od značajnih razloga za natalitet među najvišim u razvijenom zapadnom svetu.

Francuzi: Nema više dečjeg dodatka za Breda i Anđu

Zakoni danas u Francuskoj predviđaju da pravo na dečji dodatak imaju svaka porodica ili samohrani roditelj s dvoje i više dece, bez obzira na visinu primanja i nacionalnost.

Inače, dotacije za dvoje dece iznose 128 evra mesečno, za troje 293, za četvoro 458, a zatim dodatnih 164 evra za svako sledeće dete.
Kao primer izdašnosti države u ovom domenu, svojevremeno je naveden i slučaj Anđeline Džoli i Breda Pita koji su, doseljavanjem u pitoreskni okoliš francuskog juga, takođe regularno stekli ova prava.

Francuska je među onim zemaljama u svetu koje najviše odvajaju za pomoć porodicama, između 80 i 100 milijardi evra godišnje.

Državna kasa je, međutim, sve praznija, pa se traže svi mogući načini da se prištedi. Vlasti već odavno najavljuju da će zavrnuti slavinu dečjeg dodatka.

Ovih dana su izašli s predlogom da se primanja smanje za svaku porodicu koja zarađuje od 5.000 do 6.000 evra mesečno, dok bi onima s prihodom većim od 7.000, dečji dodatak bio smanjen na četvrtinu.

Smatra se da bi ova mera pogodila oko 15 odsto francuskih porodica. Planira se da se na ovaj način prikupi polovina od oko dve milijarde evra, koliko država namerava da uštedi iz kase socijalnog osiguranja. Borci za prava porodica su digli glas, a na ovom pitanju već su se opekle neke prethodne vlade.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
roditelji deca socijalna pomoć ekonomska kriza ekonomija Francuska dečiji dodatak

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana