Tekst objavljen: 31.10.2012 12:58        


Francuska ministarka zdravlja Marisol Turen zalaže se za pojeftinjenje stomatoloških i ofatmoloških usluga, smatrajući da zbog previskih cena građani sve više zamemaraju svoje zdravlje.

Francuzima preskupi zubari i oftamolozi

Dok u Francuskoj skupštini i dalje traja rasprava o 620 admandmana na predlog zakona o budžetu za 2013, aktuelna ministarka zdravlja, posle usvajanja zakona u Parlamentu o besplatnom abortusu za sve žene i besplatnoj kontracepciji za devojke od 15 do 18 godina, pokušava da utiče na smanjenjenje usluga francuskih stomatologa i oftamolaga.

Cene oftamoloskih usluga i opreme takođe treba da budu preispitane, smatra ministarka, koja namerava da predloži izdavanje dozvole optičarima i ortoptistima da obavljaju jedan broj pregleda kako bi se samanjilo čekanje na pregled i olakšala procedura nabavki naočara.
Francuska ministarka je ocenila da treba preispitatati zakon o zdravstvenom osiguranju iz 2010. kojim je uvedena praksa da samo trećina troškova stomatološkog lečenja bude plaćeno preko socijalnog osigaranja i samo 18 odsto protetičkih usluga, dok je 1980. na teret socijalnog osiguranja padala polovina zubarskih troškova.

Marisol Turen naglašava da najnovija istraživanja pokazuju da se građani sve češće odriču odlaska kod zubara i oftamaloga zbog previsokih cena i na taj način zanemaraju zdravlje.

Ministarka je dodala da se zdravlje ljudi mora tretirati u celini i da država ne treba da favorizuje bilo koju segment na štetu ostalih.

Prema zvaničnim podacima, keramička zubna kruna u Francuskoj duplo je skuplja nego u susednoj Nemačkoj, dok Francuzi triputa skuplje plaćaju metalni protetički most nego njihovi nemački susedi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zdravstv Francuska lekari poskupljenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana