Tekst objavljen: 05.02.2013 9:25        


Evropski fudbalski klubovi dozvolili su da im gubici skoče na rekordnih 1,7 milijardi evra, a nisu uspeli ni da obuzdaju plate igrača koje stalno rastu, uprkosupozorenjima UEFA da nekontrolisano trošenje donosi loše stvari.

Fudbalski klubovi izgubili čak 1,7 milijardi evra

UEFA je objavila finansijsku analizu u kojoj se navodi da se materijalna situacija pogorošala 2011. godine za polovinu prvoligapa, a ocenjuje se da fudbal oslikava ekonomsku situaciju u Evropi.

UEFA je, međutim, pohvalila i ohrabrila neke vidove finansija klubova. Ukupni dug klubova čiji su računi analizirani pao je za oko 10 odsto i sada iznosi 7,7 milijardi evra, dok su prihodi u 2011.
skočili za tri odsto na 13,2 miliona evra, ssto je u proseku rast za oko 5,6 odsto tokom poslednjih pet godina.
Dugovi klubova tokom pet godina su se utrostručili i sada iznose 1,7 milijardi evra, dok je cena plaćanja igrača skočila za 40 odsto na 8,6 milijardi evra.

- Ekonomske teškoće podigle su opštu svest o činjenici da se akcije više ne mogu odlagati - rekao je predsednik odeljenja UEFA za licenciranje klubova i finansijski fer-plej, Andrea Traverso.

On je upozorio da je ekonomska kriza "otežala put do likvidnosti u mnogim evropskim zemljama".

- Raste broj klubova kojima je trenutno sužena mogućnost finansiranja. Ako ne promenimo ponašanje, može se desiti da poraste broj klubova koji se gase - rekao je Traverso.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fudbalski klub fudbal sport biznis gubitak gubitaši dužnička kriza ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana