Tekst objavljen: 05.12.2012 15:24        


Antimonopolsko telo EU kaznilo Filips, LG, Samsung, Tošibu, Panasonik i Tehnikolor sa 1,47 milijardi evra zbog "dvodecenijskog štelovanja cena" TV komponenti.

Giganti godinama štelovali cene televizora

Filips će morati da plati 313,4 miliona evra, LG 295,6, Panasonik 157,5, Samsung 150,8, Tošiba 28, a francuski Tehnikolor 38,6.

- Ovi karteli su formirani zbog proizvodnje i prodaje katodnih cevi i primer su kartelskog ponašanja za udžbenike. Bavili su se svim najgorim vrstama ponašanja nelojalne konkurencije, strogo zabranjenim u EU - piše u saopštenju.

Predstavnik ovog tela EU Hoakin Almunija je naveo da će uskoro biti objavljeno više detalja, a da je akcija ispitivanja poslovanja započeta još 2007. godine.

Obuhvaćen je period do 2006. godine, a reč je o nameštanju cena, podeli tržista i ograničavanja proizvodnje katodnih cevi radi ostvarivanja dobiti na štetu potrošača. Katodne cevi su pre modernih tehnologija i "ravnih ekrana", bile glavna komponenta TV uređaja i kompjuterskih monitora.

Inače, kažnjene su još dve ćerke firme Panasonika, a "uzbunu" je podigla tajvanska kompanija "Čungva pikčr tjubs", koja je tako i izbegla kaznu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
televizor televizija tehnologija kompanije monopoli EU evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana