Tekst objavljen: 05.04.2013 11:30        


Iako je država obećala da će roditeljima koji žele da dobiju povraćaj PDV-a na bebi opremu za to biti potreban samo matični broj, kada su otišli u lokalne filijale da provere koja je tačna procedura dobili su spisak od desetak dokumenata za čije im je prikupljajnje, po mišljenju upućenih, potrebno pet radnih dana.

Golgota do povraćaja PDV na bebi opremu

Posle brojnih žalbi roditelja, odreagovao je portal Bebac.

Kako do refundacije

Pravo na refundaciju može se ostvariti za proizvode kupljene do navršene prve godine starosti deteta u iznosu do 40.000 dinara, a za proizvode kupljene od navršene prve do druge godine u iznosu do 30.000 dinara. Pravo na povraćaj PDV-a imaju roditelji, odnosno staratelji čiji je ukupan neto prihod 80.000 dinara mesečno, i čija je ukupna imovina na koju se plaća porez na imovinu manja od 23,4 miliona dinara.
- Ponovo smo se našli u apsurdnoj situaciji da država ne sprovodi ili nije upoznata sa zakonima koje je sama donela. Mnogim roditeljima nadležni su rekli da ne znaju šta je potrebno od dokumenata, dok su im neki dali pozamašan spisak dokumenata za čije im je prikupljanje potrebno nekoliko radnih dana - kaže Vladimir Ješić, osnivač portala Bebac.

Posle apela koji su zajednički uputili Ministarstvu finansija Bebac i Udruženje Roditelj, Poreska uprava se izvinila zbog greške koja je, kako kažu, nastala u njihovom sistemu, i umirila roditelje.

- U jednoj od naših filijala deljen je obrazac koji sadrži veliki broj dokumenata koja bi roditelji trebalo da dostave da bi ostvarili pravo na povraćaj PDV-a za hranu i opremu za bebe. Reč je o starom obrascu i prema novom pravilniku osim matičnog broja za oba roditelja i novorođenče, dostavljaju se samo još fiskalni isečci koje je izdao prodavac hrane i opreme za bebe - kažu u Poreskoj upravi.

U Udruženju Roditelj nadaju se da do početka jula, kada počinje povraćaj PDV-a, neće biti sličnih zabuna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PDV PDV na bebi opremu povraćaj PDV-a oprema za bebe bebe porodilje roditelji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana