Tekst objavljen: 09.11.2012 16:06        


Inflacija u Belorusiji u oktobru je bila 1,8 odsto, a od početka godine - 18,1 odsto, objavio je beloruski Nacionalni komitet za statistiku.

Gori i od nas: Inflacija u Belorusiji 18 odsto

Među prehrambenim proizvodima, tokom prethodnog meseca, najviše je poskupelo voće - za 30 odsto. Od početka godine najveći rast cena - 54,1 odsto - imala su alkoholna pića.

Državne vlasti očekuju da ove godine zadrže inflaciju u rasponu od 19 do 22 odsto. To će biti znatno poboljšanje u poređenju sa prošlom godinom kada su potrošačke cene robe i usluga porasle više od dva puta.
Za više od trećine ove godine su poskupeli hleb i pekarski proizvodi, za 20 do 30 odsto povećane su cene mleka, mlečnih proizvoda, sira, maslaca, brašna, duvanskih proizvoda. Osetno su skuplji i konditorski proizvodi, meso, suvomesnati proizvodi, šećer.

U grupi neprehrambenih proizvoda, lider po rastu cene je kancelarijski materijal, koji je od početka godine poskupeo za 24,5 odsto. Ne zaostaju mnogo ni ulja i maziva, čije su maloprodajne cene povećane za 23,3 odsto.

Posebno jak udar na novčanike Belorusa nanele su cene usluga. Zdravstvene usluge su od početka godine porasle za 74,6 odsto, školarine u visokom obrazovanju za 68,8 odsto, karte za pozorišta za 60,1, a za bioskope 36,9 odsto. Značajno su poskupeli stanovanje i komunalne usluge - voda (42) i struja (23,7 odsto). Pored toga osetno su porasle cene gradskog i međugradskog putničkog saobraćaja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belorusija inflacija ekonomska kriza rast cena

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana