Tekst objavljen: 28.05.2013 14:50        


Evropska komisija navodi da gotovo svaki deveti Evropljanin nije otvorio račun u banci.

Gotovo 60 miliona Evropljana nema račun u banci

Ekonomski eksperti smatraju da su najčešći razlozi – izostanak relevantnih informacija, različite procedure i tarife u pojedinim državama, strah ljudi da im se ne desi sudbina zamrznutih kiparskih uloga ili činjenica da su iz različitih razloga odbijeni u bankama.

Ono što Evropska komisija nikako ne može da shvati jeste činjenica da su mnogi građani EU odbijeni kada su tražili otvaranje računa u bankama.

Pedeset devet miliona Evropljana u ovom trenutku nema bankovni račun. Polovina njih želela bi da ima račun, a dva i po miliona je odbijeno kada su tražili da otvore račun u banci.

To je nedopustivo, poručuju iz Evropske komisije. Ta mogućnost mora biti otvorena svim Evropljanima, bez obzira na njihovo finansijsko stanje. Banke više nemaju argumenata da odbiju zahtev radi otvaranja računa za osnovne potrebe – računa putem kojeg bi građanin dobijao platu, penziju, plaćao račune…

Evropska komisija nalaže državama članicama da na odgovarajući način osiguraju informacije za građane o uporednim cenama bankarskih usluga i servisa. Sada postoji obaveza da se svakome ko otvara račun u banci mora uručiti dokument sa listom cena za 20 osnovnih bankarskih usluga.

Veruje se da je poslednji potez Evropske komisije povučen s ciljem da se vrati poverenje Evropljana – kako u banke, tako i u samu Evropsku komisiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankovni račun račun u banci evropljani bankarske usluge banka finansije evropska komisija evropa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana