Tekst objavljen: 19.10.2012 15:27        


Centar za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga Narodne banke Srbije primio je u prvih devet meseci ove godine 1.313 obaveštenja s pritužbama na rad finansijskih institucija, od čega se 85,8 odsto odnosi na rad banaka.

Građani se 1.126 puta požalili na rad banaka

U poređenju sa istim periodom prošle godine, broj primljenih obaveštenja je veći za 60,1 odsto.

U prva tri tromesečja tekuće godine korisnici su na rad banaka uputili ukupno 1.126 obaveštenja. Najviše obaveštenja se odnosilo na kredite - 62,3 odsto, tekuće račune - 16,4 odsto i platne kartice - 12,5 odsto.

NBS je u periodu od 1. januar do 30. septembra novčano kaznila i izrekla mere dvema bankama - KBC banci i Alfa banci, koje su prekršile odredbe zakona, s nalogom da otklone utvrđene nezakonitosti.
Od ukupnog broja obaveštenja primljenih u prva tri tromesečja 2012. godine, 42,8 odsto se odnosi na rad tri banke, a od toga 22,9 odsto na samo jednu banku.

Korisnici su se najčešće obraćali zbog načina na koji su pojedine banke uskladile ugovore zaključene pre stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga sa odredbama tog zakona, kao i nemogućnost povraćaja sredstava po osnovu kamate koja je obračunata po kreditu pre stupanja na snagu zakona.

Od ukupnog broja obaveštenja primljenih u prva tri tromesečja 2012. godine, 42,8 odsto se odnosi na rad tri banke, a od toga 22,9 odsto na samo jednu banku.



Korisnici su se najčešće obraćali i zbog poteškoća u otplati dugovanja po osnovu kredita, kreditnih kartica ili dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu, kao i nemogućnosti da se izvrši refinansiranje dugovanja, naročito kada je reč o potraživanjima banaka koja su indeksirana švajcarskim francima.

U prvih devet meseci ove godine Centru za zaštitu i edukaciju je upućeno 178 obaveštenja na rad društava za osiguranje, dok je na rad davalaca finansijskog lizinga upućeno je osam obaveštenja.
Građani su se obraćali i zbog obračuna kamate na dugovanje po kreditnoj kartici, načina izmirenja dugovanja po platnoj kartici zbog nerazumevanja uslova njenog korišćenja, neblagovremenog obaveštavanja jemaca od strane banaka o postojanju neizmirenog dugovanja dužnika, odnosno njihovoj obavezi da umesto dužnika izmire dugovanje, kao i nemogućnost da se izvrši zamena jemaca;

Takođe, klijenti su se obraćali i zbog nedoumica u vezi s visinom naknade pri prevremenoj otplati kredita za ugovore koji su zaključeni pre primene zakona i neobaveštavanja korisnika o obavezi naknade za održavanje računa i naplati te naknade s računa i kada na računu nema sredstava i/ili kad račun nije aktivan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Centar za zaštitu i edukaciju koris banke nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana