Tekst objavljen: 30.10.2012 16:26        


Proizvodnja građevinske industrije Srbije desetkovana je i radi sa 30 odsto kapaciteta, a građevinska operativa beleži pad od 30 odsto u periodu januar - avgust u odnosu na isti period lane.

Građevinari desetkovani, dug države milijardu evra

Većina ozbiljnih firmi je u kolapsu ili pred stečajem, pre svega zbog velikih dugova, a pritom država konstantno duguje domaćim građevinskim firmama između 600 miliona i milijardu evra.

Sekretar Udruženja za građevinarstvo u PKS Goran Rodić je kazao da je građevinska industrija Srbije kompletno u padu kako na domaćem tržištu tako i u izvozu i da se neka značajnija pomeranja u toj oblasti ne očekuju u bliskoj budućnosti. On je rekao da po statistici građevinska operativa beleži pad od 15 odsto u periodu januar - avgust u odnosu na period prošle godine, ali da je prema podacima PKS pad duplo veći.
Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Aca Popović navodi da građevinske firme otprilike isto toliku duguju drugim firmama, za poreze i doprinose i drugo.

On je rekao da građevinskoj industriji Srbije treba pomoći u celosti i da je PKS predložila čitav paket mera za pomoć toj važnoj industrijskoj grani, a najvažnija je reprogramiranje dugova.

- Mi smo predlagali da Narodna banka Srbije, vlada i građevinska operativa udružene preko PKS nađu neki model da se dugovi reprogramiraju po nižim kamatnim stopama, da se dugovanja koja firme imaju prema državi 'prebiju', kao što se to nekada radilo, jer je mnogo novca koji je bio planiran za isplatu već izvedenih radova otišao na predizbornu kampanju - naveo je Popović.

On je rekao da bi bolje bilo da se država zaduži i plati dugove i tako zaustavi lanac nelikvidnosti, kao i da će se veći deo tog novca vratiti državi. Veliki problem je i dalje, prema njegovim rečima, neuređeno domaće tržište za građevinsku operativu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
industrija građevinska industrija građevinarstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana