Tekst objavljen: 10.04.2013 10:30        


Poverljivi izveštaj sačinjen na zahtev Ministarstva finansija u Atini došao je do zaključka da Nemačka Grčkoj duguje milijarde na ime odštete za II svetski rat. Ta suma bi bila dovoljna da reši dužničku krizu ove zemlje, ali Grčka vlada se ne usuđuje da se upusti u sukob sa svojim glavnim kreditorom.

Grci: Nemačka nam dužna 162 mlrd. evra od rata

U nedeljnom izdanju grčkog lista “To vima”, pod naslovom “Šta nam Nemačka duguje”, navedene su eventualne stavke ratne odštete koju bi Grčka mogla zahtevati od Nemačke za štetu pričinjenu u II svetskom ratu.

Prema pisanju “To vima”, komisija je došla do nedvosmislenog zaključka: “Grčka nikad nije dobila nikakvu nadoknadu, kako za zajmove koje je bila prinuđena da obezbedi Nemačkoj, tako ni za štetu koju je pretrpela u II svetskom ratu”.

List nije naveo konkretnu sumu eventulnog zahteva za ratnu odštetu iz ovog dokumenta, ali prema ranijim računicama grčkih organizacija, ispada da Nemačka duguje ukupno 108 milijardi evra za obnovu uništene infrastrukture, i još 53 milijardi evra na osnovu prinudih zajmova koje je Grčka od 1942. do 1944. davala nacističkoj Nemačkoj.

Te zajmove je davala Narodna banka Grčke, a bili su korišćeni za snabdevanje i plate nemačkih okupacionih snaga.

Ukupna suma od 162 milijarde evra iznosi oko 80 odsto sadašnjeg grčkog BDP, a ako bi Nemačka ovu sumu isplatila, problem dugova sa kojima se Atina suočava time bi u dobroj meri bio rešen.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
odšteta dužnička kriza ekonomska kriza grčka kriza Nemačka Grčka drugi svetski rat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana