Tekst objavljen: 03.12.2012 10:56        


Informacije koje su potekle iz Centralnih poreskih organa Grčke (STOE) da neki grčki mitropoliti na bankovnim računima u zemlji i inostranstvu deponuju milione evra čije poreklo ne mogu da dokažu, izazvalo je snažan potres u Pravoslavnoj crkvi Grčke.

Grci traže "inkviziciju" protiv bogatih sveštenika

Poznati mitropolit dimitrijadijadijski (Volos) Ignatije izjavio je da ne bi "stavio ruku u vatru" za svakog arhijereja. - Šta ne valja, "treba ukloniti", ali ne na osnovu špekulacija. Sram kalja verodostojnost crkve - rekao je on.

Svešteničko udruženje traži da se Sinod što pre pozabavi temom "ilegalnog bogaćenja klirika", kako bi se izašlo sa istinom, da li toga ima ili ne. Prvojerarh Jeronim se sastao sa predstavnicima poreskih vlasti, zatraživši da obelodane podatke koje poseduju, kako se ne bi sumnjalo na svakog arhijereja. - Ako ima krivih, neka se kazne - rekao je on.
Dvojica mitropolita za kojih je u javnost prodrla informacija da imaju preko pet miliona evra, oštro su demantovala "insinuacije". Mitropolit Pireja, Serafim objavio je izvod stanja svoga računa, na kome ima vrlo malo novca.

Mitropolt tesalotidoski Kiril, za koga je javljeno da je jedan od milionera, tvrdi da je to "laž", on ima tri računa, na jednom je 35.000 evra, na drugom 122, a na trećem 50.

Peristerijski mitropolit Hrizostom, arhijerej radničke atinske četvrti Peristeri, u medijima pomenut kao "bogataš", tvrdi da on to nije. - Ko ima dokaze da sam bogat, neka ih dostavi vlastima - rekao je on.

Mitropolit mesogodosjki Nikolaj uputo je prvojerarhu, arhiepiskopu Jeronimu, pismo u kome žali što je u društvu nastao "nemoralni rat protiv crkve, nezamisliva drama, klevete, dvosmislenosti i provokativne glasine". Prema njegovim rečima, mediji objavljuju "fantazije".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    ljuba 03.12.2012 12:13

    Ako niko nije zasticen, onda i u Srbiji treba da se ispita "ilegalno bogaćenje svestenika"! Svi smo svedoci gramzivosti i bogaćenja vecine njih! Samo je jedan bio Pavle!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriza u Evropi utaja poreza ekonomska kriza grčka kriza grčka crkva Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana