Tekst objavljen: 08.11.2012 12:42        


Grčki parlament odobrio je novi paket mera štednje koji je preduslov za dobijanje nove pomoći međunarodnih kreditora. Istovremeno, ispred parlamenta demonstriralo je oko 70.000 ljudi.

Grčka preživela, hoće li i Grci imati toliko sreće (Kotsolis/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

Premijer Grčke Antonis Samaras kaže da glasanje o programu štednje predstavlja najvažniju odluku poslednjih decenija i da je prihvatanjem novih mera štednje isključena mogućnost izlaska Grčke iz evrozone.

Program mera štednje, koji je grčki parlament odobrio, iznosi oko 13,5 milijardi evra. On, između ostalog, predviđa povećanje poreza i dodatna smanjenja penzija. Plate državnih službenika biće smanjene do 20 odsto. Predstavnici međunarodne trojke, koju čine Evropska unija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond, zatražila je usvajanje novog paketa štednje kao preduslov za isplatu nove tranše pomoći Grčkoj. Bez te pomoći, u iznosu od 31 milijarde evra, Grčka bi, kako je rekao premijer Samaras, bankrotirala već 16. novembra.
Izražavajući protest zbog mera štednje grčki sindikati su u utorak i sredu ponovo organizovali generalni štrajk. Škole, banke i institucije državne uprave bile su zatvorene, javni saobraćaj nije funkcionisao. I veliki deo zaposlenih u privatnom sektoru odazvao se pozivu na štrajk.

Ispred parlamenta u Atini, protiv mera štednje demonstriralo je oko 70.000 ljudi. Oko 200 maskiranih demonstranata je tokom večeri bacalo zapaljive flaše na policiju, nakon čega je policija upotrebila suzavac i vodene topove. Hiljade ljudi je nakon toga u panici počelo da beži sa atinskog trga Sintagma.

Pre toga mase Grka slile su se na trg sa zastavama i transparentima na kojima je pisalo: "Ili oni ili mi" i "Prekinite ovu katastrofu", kao i "Borimo se! Oni nam piju krv".

- Te nas mere pomalo ubijaju, a poslanike nije briga. Oni su bogati, oni imaju sve, a mi ništa i mi se borimo za preživljavanje i za mrvice - kaže Maria Aliferopulu, 52-godišnja majka dvoje dece koja živi od hiljadu evra mesečno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka grčka kriza ekonomska kriza dužnička kriza bankrot Grčke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana