Tekst objavljen: 07.11.2012 18:01        


Pogođena godinama visokog duga, štednje i burnih protesta protiv stroge ekonomske politike, Grčka će 2014. konačno izaći iz sedmogodišnje recesije, saopštila je Evropska unija.

Grčka tek 2014. izlazi iz sedmogodišnje recesije

Dok se prezadužena Grčka sprema za ključno glasanje o dodatnim merama štednje, EU u jesenjoj prognozi predviđa da će Atina 2014. ostvariti privredni rast od 0,6 odsto, a grčka ekonomija će do tada potonuti za otprilike petinu u odnosu na nivo pre izbijanja krize.

Nezaposlenost u Grčkoj je ove godine dostigla 23,6 odsto, što je jedan od razloga recesije u toj zemlji, pored vladinih mera štednje i loše investicione klime, kao i pada tražnje grčkog izvoza.
- Tačka prekretnica u recesiji očekuje se u drugoj polovini 2013, pa bi 2014. trebalo da bude ostvaren skroman rast od 0,6 odsto - navodi se u prognozi dugoj 200 stranica.

EU je optimističnija čak i od grčke vlade, koja je prošle nedelje saopštila da očekuje rast od 0,2 odsto u 2014, 2,5 odsto 2015. i 3,5 odsto 2016. godine.

Unija je, međutim, upozorila da se njena prognoza oslanja na očekivani povratak poverenja i investicija, koji pak zavise od efikasnih ekonomskih reformi, kao i napretka u velikim infrastrukturnim projektima, delom finansiranim iz fondova evrozone.

- Oporavak zavisi od ključne pretpostavke da će program prilagođavanja biti dosledno sproveden - navodi se u izveštaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka grčka kriza recesija kriza u Evropi kriza evrozone ekonomska kriza dužnička kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana