Tekst objavljen: 08.11.2012 7:43        


Austrijska Hipo Alpe Adria Grupa prodaje banke i lizing kompanije u zemljama bivše Jugoslavije. Kažu, ne zbog problema, već se sprovodi ono što je najavljivano 2009. godine, kada je Austrija nacionalizovala Hipo Grupu. Klijentima poručuju da promena vlasništva nad bankom njima ništa ne menja.

Hipo: Mi odlazimo, ali klijenti ne treba da brinu

Direktor Hipo Alpe Adria banke u Srbiji Vladimir Čupić kaže da je poziv raspisan samo za privatizaciju banaka i lizing kompanija na prostoru bivše Jugoslavije i to je tako na startu bilo opredeljeno.

Ne može se govoriti o povlačenju banke, već samo o promeni vlasnika, kažu u Narodnoj banci. Po zakonu, novi vlasnik ne može da bude bilo ko. Mora da ispuni određene uslove, od čega zavisi da li će mu centralna banka dati saglasnost da preuzme vlasništvo u banci.
- Što se tiče nas u Srbiji, principijelno nema nema nikakvih promena, sve vreme smo poslovali uspešno. Očekujemo da proces bude uspešan i sigurno neće trajati manje od godinu dana - kaže Čupić.

Uz podsećanje da je Austrija preuzela Hipo Grupu pre tri godine zbog saradnje sa povlašćenim klijentima, odnosno tajkunima, ekonomisti ne isključuju mogućnost da su problemi veći od očekivanih.

Ako bude zainteresovanih za kupovinu banke, biće to, kažu, signal da nam je tržište perspektivno.

Ekonomista Miroslav Marinković kaže da iako su banke u drugim zemljama Jugoistočene Evrope imale problema u poslovanju, nema dokaza da je to slučaj s filijalom u Srbiji.

- S druge strane, ako ne bude zainteresovanih, biće zanimljivo kako će austrijske vlasti postupiti i da li će doći do potpunog povlačenja banke s tržišta što može s obzirom na značaj te banke za srpski finansijski sektor, imati određene negativne posledice - rekao je Marinković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hypo Alpe-Adria-Bank prodaja banke banke bankarsko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana