Tekst objavljen: 21.12.2012 10:07        


Holivudska produkcija krimića mogla bi da pozavidi na scenama koje su se odigrale u prostorijama najveće nemačke finansijske institucije Dojče banke.

Holivudski triler: Policija u Dojče banci

Skorašnja policijska akcija u impresivnom zdanju njenog sedišta u Frankfurtu okončana je hapšenjem petoro rukovodilaca, dok su svet preplavili napisi o nizu malverzacija u ovoj banci.

Ponos nemačkog bankarstva, Dojče banka, koja ima 100.000 zaposlenih, posluje u 70 zemalja, i ima 20 miliona klijenata, optužena je, pored ostalog, za izbegavanje plaćanja poreza, pranje novca i nameštanje međubankarskih kamatnih stopa.

Nemački nedeljnik Špigl, podsećajući na slogan ove banke “Sve počinje poverenjem”, kaže da je Dojče banka upravo to izgubila, što bi mogao da bude početak njenog kraja.

Od juna, kada je na čelo banke došao direktor Jirgen Fičer, gotovo nije bilo nedelje da poneki skandal nije izbio u javnost. On je sada pod istragom, a armije advokata, angažovanih u nizu istražnih i sudskih procesa protiv banke, predstavljaju finansijski rizik za ovu instituciju koja je još u julu saopštila da joj je neto profit gotovo prepolovljen zbog dužničke krize u evrozoni.

Sada se situacija pogoršala. Banka je optužena i da je, zajedno sa još nekoliko međunarodnih banaka, bila uključena u aferu “montiranja” glavne globalne interesne stope, libora.

Dojče banka je pod istragom i zato što se sumnja da je, uz libor, “doterivala” i knjige kako bi zaobišla vladin program spasavanja tokom ekonomske krize.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nameštanje libora libor afera hapšenja tužba kazna pronevere ekonomska kriza banke Nemačka Dojče banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana