Tekst objavljen: 27.09.2012 15:48        


Poreska uprava u Hrvatskoj donela je 92 rešenja u kojima 18,06 miliona evra poreskog duga nastoji da naplati iz lične imovine direktora i vlasnika preduzeća.

HR: Naplata poreza iz lične imovine direktora

Direktori i vlasnici preduzeća prema novim propisima opšteg poreskog zakona garantuju za plaćanje obaveza državi ako njihova preduzeća to nisu učinila, iako su na računu imala novca kojim su mogli podmiriti poreze i doprinose.

Kako piše Novi list, poreznici su ustanovili da je čak 315 miliona kuna (42,45 miliona evra) poreskog duga moglo i biti plaćeno da nije bilo prebacivanja novca i imovine s preduzeća na preduzeća. U nekim slučajevima u tim je lancima bilo umreženo i po 17 preduzeća.
U slučaju kada posumnja i utvrdi da je bilo zloupotrebe, odnosno da su direktori i vlasnici preusmeravali novac na druge kompanije ili na privatna lica čime su onemogućili preduzeće da plati porez, država taj dug može naplatiti iz privatne imovine šefova preduzeća.

Do 21. septembra poreznici su radili na 295 predmeta u kojima je ukupan dug državi veći od 703 miliona kuna (94,7 miliona evra). Do sada su službenici poreske uprave sastavili 116 zapisnika čime je obuhvaćeno 180,5 miliona kuna (24,32 miliona evra) duga.

Rešenja su doneta u 92 slučaja, od čega u četiri nije utvrđen poreski dug koji bi nastao zato što je neko prebacivao imovinu na druga preduzeća ili privatne račune i tako izbegavao plaćanje poreza državi.

U preostalih 88 slučajeva poreska uprava je utvrdila dug od 134 miliona kuna kao i 92 lica, odnosno poreska žiranta koji imaju nekretnine, odnosno imovinu iz koje bi se država trebala naplatiti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska porez poreski dug direktori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana