Tekst objavljen: 06.09.2012 10:26        


Zbog klimatskih promena, U naredne dve decenije cene osnovnih prehrambenih proizvoda bi mogle da budu udvostručene.

Hrana dvostruko skuplja

Poskupljenje se može očekivati i zbog veće učestalosti ekstremnih vremenskih situacija, kao što su suše i uragani, upozorila je grupacija za borbu protiv siromaštva Oksfam.

U Oksfamu napominju i da jedna ili više ekstremnih vremenskih situacija godišnje, mogu privremeno da podignu cene hrane koliko bi mogle dve decenije ustaljenih klimatskih promena. Oksfam predviđa da bi do 2030. svetska izvozna cena kukuruza mogla da bude za 177 odsto viša nego 2010, pšenice za 120 odsto viša, a oljuštenog pirinča za 107 odsto viša.

Pri tom bi ustaljene klimatske promene, odnosno povećanje temperatura i izmena režima padavina, u tom rastu imale udeo od trećine do polovine, dok bi povremene ekstremne vremenske prilike bile od znatnijeg uticaja na poskupljenje hrane. "Kratkoročni skok cena može da ima značajno gore posledice na najugroženije ljude, nego postepeni rast na koji mogu lakše da se prilagode", istakali su u Oksfamu.

Prema podacima Svetske banke, svetske cene hrana su tokom jula zbog američke suše povećane za 10 odsto, pri čemu su cene kukuruza porasle za čak 25 odsto. S obzirom da u zemljama u razvoju mnogi ljudi troše 75 odsto prihoda na hranu, rast cena ovih proizvoda brzo dovodi do problema neuhranjenosti.

Pored toga, mnogi stanovnici zemalja u razvoju su zbog poskupljenja hrane prinuđeni i da se zadužuju i prodaju sredstva za proizvodnju, što ima dugoročnije ekonomske posledice i slabi njihovu sposobnost oporavka. Poljoprivrednici u zemljama u razvoju, uz to, neretko ne mogu da ostvare korist od poskupljenja svojih proizvoda jer im nisu dostupni krediti i ulaganja koji bi im omogućila proširenje proizvodnje.

Osim toga, njihove investicije su ograničene i nestabilnošću cena jer bez pristupa finansijskom tržištu snose rizik kratkotrajnih pojevtinjenja svojih produkata. Zbog svega rečenog Oksfam se zalaže za hitnu akciju na smanjivanju emisije gasova s efektom staklene bašte, koja je uzrok rasta tepemeratura. Oksfam apeluje i za veće angažovanje razvijenih zemalja u finansiranju prilagodjavanjima klimatskim promenama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poskupljenje hrane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana