Tekst objavljen: 28.04.2013 12:30        


Svakog dana u Hrvatskoj deset stanova kupljenih na kredit ode na bubanj, a vlasnici moraju da se isele jer nisu u stanju da vraćaju kredit. Više od 15.000 građana je u potpunom bankrotu, a gotovo 250.000 Hrvata ima blokirane račune.

Hrvati bi lični bankrot ali daleko je to od dobrog

Svaka četvrta porodica ne plaća režije ili plati uz velika zakašnjenja, a kupovina automobila za većinu je san, pa je prodaja pala za više od 50 odsto.

Za one koji će se ponašati disciplinovano, nade ipak ima. Ako stečajni upravnik oceni da se dugovi dobro vraćaju, a prođe nekoliko godina, građanin-dužnik polako može da stane na vlastite noge. Vraćaju mu se neke od kartica, dozvoljavaju troškovi za „luksuz“, kao što je recimo jedanput mesečno odlazak kod frizera (za žene) ili kupovina kvalitetnog vina (za muškarce). Kada dugovi budu isplaćeni, uz kamate, naravno, lični bankrot se briše i kao da ničega nije bilo!
To su samo neke od poražavajućih brojki koje pokazuju svu težinu stanja u Hrvatskoj. Kada je predsednik Ivo Josipović poveo akciju da banke nađu neko rešenje, bankari su skočili kao opareni.

Hrvati jedva čekaju da bude uveden lični bankrot i da dužnici koji su do guše u dugovima pokušaju da nađu spas.

Onaj ko bankrotira, dobija stečajnog upravnika koji ubuduće odlučuje o svemu. Nema tada više potrošnje, mobilnog, vozikanja autom, godišnjih odmora. Stečajni upravnik odlučuje o svakoj kupovini, čak i o tome šta se pazari u samoposluzi. Sve kartice idu njemu u ruke, a nema više ni uzimanja novih kredita.

Nedavno je promenjen zakon, pa građanima kojima je blokiran račun zbog dugova, od novih uplata ostaju sada dve trećine za život, a samo trećina ide na vraćanje duga. Do sada je bilo drugačije, pa se događalo da su neki penzioneri ostajali i bez cele penzije, jer je bilo neophodno prvo pokriti dug, ma koliki on bio.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza dužnička kriza lični stečaj lični bankrot bankrot bankrot građana hrvati Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana